Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 12:01

  Η συνάντηση Στουρνάρα - τραπεζιτών και το meeting με Τσακαλώτο για την προληπτική "γραμμή"

  Η συνάντηση Στουρνάρα - τραπεζιτών και το meeting με Τσακαλώτο για την προληπτική "γραμμή"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η σημερινή συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες ενόψει της εκκίνησης των stress tests, έχει ένα καλό νέο και ένα... αμφίσημης ερμηνείας θέμα στην ατζέντα. 

  Το θεματολόγιο της ατζέντας συνολικά θα αφορά τα stress tests, τις διαδικασίες με τις οποίες έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και βέβαια τη δρομολόγηση της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικών Αναφορών 9. 

  Το καλό νέο είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ θα επιβεβαιώσει πως τα stress tests θα γίνουν με όρους που θα αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δεν θα υποστούν οι ελληνικές κάποιο αυστηρότερο πλαίσιο όπως αρχικά υπήρχε η πρόθεση να γίνει. 

  Η απόσυρση αυτής της "διαφοράς” είναι μείζονος σημασίας γιατί επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν στο 100% τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα όσον αφορά τις προβλέψεις και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. 

  Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στο Capital.gr αρμόδιος παράγοντας από την πλευρά του SSM, όλα τα σενάρια πάνω στα οποία έχουν σχεδιασθεί τα stress tests είναι μέσα στα όρια των σχεδιασμών των ελληνικών τραπεζών και δεν θα δημιουργήσουν δύσκολες και μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. 

  Η αλήθεια είναι ότι για το θέμα αυτό υπήρξαν ζητήματα που αφορούσαν όχι περισσότερες από μία τράπεζες, αλλά κατά τα φαινόμενα οι δυσκολίες προς το παρόν έχουν ξεπερασθεί...

  Το... αμφίσημης ερμηνείας θέμα, για το οποίο αναμένεται να ενημερώσει ο διοικητής της ΤτΕ τους Έλληνες τραπεζίτες – και πιθανώς να ζητήσει την άποψή τους – έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά την 20η Αυγούστου. Όπως είναι γνωστό μέχρι τότε και λόγω της ισχύος του τρίτου προγράμματος, η ΕΚΤ αποδέχεται κατ' εξαίρεση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (waiver). 

  Ο προβληματισμός του διοικητή της ΤτΕ είναι το πως θα αντικατασταθεί αυτή η "εγγύηση” μετά την 20η Αυγούστου, δεδομένου ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις επηρεάζουν και την ΤτΕ...

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το θέμα αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γνωστής –πολιτικής προέλευσης αντίθεσης μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ και της Κυβέρνησης και αγγίζει άμεσα πλέον το πως θα πρέπει να λειτουργήσει η ΤτΕ μετά την 20η Αυγούστου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της σαν "τράπεζα” και  θα αφορά πλέον τον Ισολογισμό της, κ.λ.π. 

  Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίζεται να επιμένει στο θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης ως "μέσο” αποφυγής αυτής της διελκυστίνδας, γεγονός που περιπλέκει τις σχέσεις της Τράπεζας με την Κυβέρνηση, κυρίως δε τη συζήτηση για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το περιβόητο "υβριδικό (κατά την Κομισιόν) πρόγραμμα” που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ Κομισιόν – ΕΚΤ - ΔΝΤ και Ελλάδας την άνοιξη, πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. 

  Είναι σε γνώση του Capital.gr ότι στην τελευταία συνάντησή τους οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος είχαν συζητήσει το θέμα αυτό και ο "προβληματισμός”  του διοικητή της ΤτΕ, είχε κερδίσει την προσοχή του κ. Τσακαλώτου. 

  Τα πράγματα όμως στη συνέχεια, για λόγους που δεν έχουν γίνει προς το παρόν αντιληπτοί, άλλαξαν ή "πάγωσαν” ως προς το θέμα αυτό και επανήλθαν οι τόνοι αντιπαράθεσης. Κάποιοι αποδίδουν την αλλαγή αυτή στις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την υπόθεση Novartis, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων