Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Φεβ-2018 09:24

  Τράπεζες: Χωρίς στρες μετά τα τεστ - Αντέχουν και στο δυσμενές σενάριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μάνου Χατζηδάκη

  Η πρώτη γεύση των υποθέσεων που θα γίνουν τα τεστ αντοχής ήταν θετική και αυτό έδωσε το έναυσμα για μια πιο μετριοπαθή στάση των επενδυτών έναντι του κλάδου. Είναι η πρώτη φορά ίσως μετά το 2010 που οι τράπεζες βρέθηκαν ενώπιoν μιας σημαντικής πρόκλησης σε εποπτικό επίπεδο και δεν… ίδρωσαν. Αυτό δείχνει ότι πλέον οι κινήσεις που γίνονται έχουν έναν προσανατολισμό και μια στόχευση να προστατεύσουν τα κεκτημένα (βλ. κεφάλαια) και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσουν αξία. Στο δεύτερο σκέλος ακόμη δεν έχει υπάρξει η πρόοδος που ίσως θα ανέμενε κανείς, αφού οι τράπεζες είναι "καταδικασμένες" ό,τι κερδίσουν από πωλήσεις θυγατρικών, παγίων και μειώσεις κόστους να το θυσιάσουν στον καιάδα των 100 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs).

  Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, το βουνό δράσεων που έπρεπε να επιτελεστεί ήρθε σε πέρας σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Το γιατί δεν μειώθηκαν τα NPEs θα πρέπει να αναζητηθεί στο θεσμικό πλαίσιο, στην αντίληψη περί "σεισάχθειας", αλλά και σε πραγματικούς λόγους μείωσης των εισοδημάτων ή απώλειας πόρων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ένα ρυθμισμένο χρέος. Παρ' όλα αυτά, οι τράπεζες έφτασαν χωρίς απώλειες κεφαλαίων στους δείκτες φερεγγυότητας σε σχέση με το 2015 στο τεστ του 2017. Το οποίο ήταν σαφώς ηπιότερο από το 2017, εκτός από τη γραμμή των εμπορικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η άσκηση έβγαλε 9,2 δισ. ευρώ σε ζημίες από την απομείωση των δανειακών χαρτοφυλακίων, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ακραίες προσομοιώσεις, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν ούτε στο δυσμενές ούτε στο βασικό σενάριο. Επίσης, η μείωση στα ακίνητα (-16,6%), ακόμα και αν εφαρμοστεί στο σύνολο των 50 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ακινήτων που έχουν ως καλύμματα, δεν αρκεί για να προκαλέσει κεφαλαιακές ανάγκες. Ακόμα και αν αφαιρεθούν από τα κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ που μπορεί να κοστίσει η αύξηση των καλύψεων στο 55% με την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου 9 (IFRS 9), το επίπεδο των βασικών κεφαλαίων παραμένει υψηλότερα από το όριο του 8%, καθώς οι τράπεζες έχουν απόθεμα κεφαλαίων ως το εποπτικό όριο περίπου 16,5 δισ. ευρώ.

   

  πίνακες χατζηδάκη

   

  Στις πληροφορίες που θα τρέξουν στο τεστ και θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά υπάρχουν "λευκές τρύπες" που αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η αύξηση στις τιμές των ομολόγων και των εντόκων θα βελτιώσει την καθαρή θέση (εκτιμάται ότι ο συνολικός δείκτης θα ενισχυθεί κατά 30 μονάδες βάσης), η τάση επιστροφής των καταθέσεων που εντάθηκε τον Δεκέμβριο (+2,6 δισ. ευρώ), αλλά και η εξαίρεση από το τεστ του ΤΑR (ανασκόπηση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού). "Κερασάκι στην τούρτα" το χαμήλωμα των ελάχιστων κεφαλαιακών δεικτών επάρκειας στο 6,5% –δεν έχει οριστικοποιηθεί–, το οποίο εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο θέμα των προβλέψεων.

  Όπως φαίνεται, η εστίαση πλέον γίνεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκεί πλέον θα κριθεί πόσο ικανές το 2018 είναι οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν στη μείωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων κατά 15 δισ. ευρώ. Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Φεβρουαρίου, όπου πλέον λήγει η αναστολή των πλειστηριασμών από τα ειρηνοδικεία. Στόχος των τραπεζών δεν είναι να εκποιήσουν το σύνολο των "κόκκινων" δανείων, αλλά να πείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – αυτούς που έχουν δυνατότητες ρύθμισης ή αποπληρωμής, αλλά δεν πληρώνουν, αναμένοντας κάποιο χαριστικό "κούρεμα"– ότι αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Τα καλά νέα για τις τράπεζες άρχισαν να έρχονται από τον Δεκέμβριο, καθώς, εκτός από την επιστροφή καταθέσεων, διαπιστώθηκε και μια ικανοποιητική τάση αντιστροφής "κόκκινων" δανείων. Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να μην έχει επικοινωνηθεί με επίσημο τρόπο, θα αποτελέσει ωστόσο άλλη μία θετική προσθήκη κεφαλαίων στους ισολογισμούς της χρήσης του 2017. Αν οι τράπεζες πιάσουν τους στόχους ή ακόμα τους υπερβούν, η αγορά θα δείξει επιείκεια σε μια χρονιά με αδύναμη κερδοφορία.  

  Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η αποστολή των πρώτων λογιστικών φύλλων με τις προσομοιώσεις των υποθέσεων των τεστ ανά κατηγορία δανείων. Τέλος Μαρτίου οι ισολογισμοί του 2017 θα δώσουν και το στίγμα της αφετηρίας των μεγεθών του 2017. Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια πρώτη γεύση του λογαριασμού, καθώς θα λάβουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι κοντά στο τελικό και ενδεχομένως κάποιες "αριθμητικές εκκρεμότητες" στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν. Όσο πιο λίγες είναι αυτές οι εκκρεμότητες τόσο το καλύτερο, καθώς θα αντανακλούν διευκρινίσεις πάνω σε νούμερα που είναι υπό αμφισβήτηση από την εποπτική Αρχή. Τέλος Μαΐου οι τράπεζες θα γνωρίζουν αν οι κεφαλαιακοί τους δείκτες είναι επαρκείς ή χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση. Προς ώρας η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ των τραπεζών.

  *Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή

  **Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων