Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Φεβ-2018 08:25

  Μέσω fast track οι επενδύσεις στην κάνναβη

  Μέσω fast track οι επενδύσεις στην κάνναβη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται να μπουν τα επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν στην παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

  Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης με τίτλο "διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης", το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων για ιατρική χρήση, με σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου, είτε την εξαγωγή τους.

  Είχε προηγηθεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης τον περασμένο Ιούνιο για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης.

  Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για την παρουσίαση του νομοσχεδίου, παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, οι επενδύσεις θα είναι μεν στρατηγικές, θα γίνουν όμως με ίδια κεφάλαια, καθώς δεν προβλέπονται προς το παρόν προγράμματα επιδότησης των καθετοποιημένων μονάδων.

  Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, έχουν υπάρξει επαφές με δύο υποψήφιους επενδυτές, από τη Γερμανία και από τον Καναδά, όχι όμως από την Ελλάδα. Το business plan που κατατέθηκε από τους Καναδούς επενδυτές, όπως σημείωσε, είναι ύψους ενός δισ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.

  Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου εκτίμησε πως οι επενδύσεις σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει, μπορούν να φτάσουν το 1,5 δισ. Οι πληροφορίες θέλουν να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές από τη Ρωσία,  τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Πολωνία.

  Οι επενδυτικές προτάσεις μένουν να εξεταστούν περαιτέρω και σύμφωνα με τους συναρμόδιους υπουργούς θα υπάρξει και εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της παραγωγής κάνναβης διεθνώς, αλλά και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών στη χώρα μας.

  Ωστόσο, η "τύχη” των υφιστάμενων επενδύσεων που έχουν ενταχθεί σε διαδικασία fast track και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται, σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο και τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, δεν θεωρούνται θετικοί οιωνοί για αυτή τη νέα παραγωγική δραστηριότητα. 

  Πάντως, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg η καναδική Tilray που δραστηριοποιείται στην παραγωγή κάνναβης για ιατρική χρήση, γνωστοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, "ποντάροντας" στην αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη. Η Cronos Group Inc., με έδρα το Τορόντο, έχει προβεί σε συμφωνία με φαρμακαποθήκη για τον εφοδιασμό της Γερμανίας και εξετάζει την επέκτασή της και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται πως η έκταση εντός της οποίας θα γίνεται η καλλιέργεια, η παραγωγή και η μεταποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, θα είναι ενιαία και κατ' ελάχιστον εμβαδού τεσσάρων στρεμμάτων. Η έγκριση για την παραγωγή κάνναβης θα ανακαλείται σε περίπτωση παραβίασης της ασφαλούς φύλαξης και το χρονικό όριο φύλαξης και αποθήκευσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Σημειώνεται ακόμη πως τα προς διάθεση προϊόντα δεν θα μπορούν να είναι διαφορετικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η καλλιέργεια θα είναι κλειστού τύπου και οι σπόροι θα εισάγονται από το εξωτερικό.

  Στη συνέντευξη τύπου σημειώθηκε τέλος πως η δυνατότητα παραγωγής ιατρικής κάνναβης από εγκεκριμένες μονάδες θα λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία, τις εξαγωγές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι το 2021, ο ρυθμός αύξησης της καλλιέργειας κάνναβης υπολογίζεται να φτάσει στο  60%.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων