Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Φεβ-2018 12:30

  Η συμφωνία - πακέτο για την έξοδο και οι "ιδέες" Γιουνκέρ

  Η συμφωνία - πακέτο για την έξοδο και οι "ιδέες" Γιουνκέρ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Το φθινόπωρο του 2016 αξιωματούχος της Κομισιόν σε μακράς διάρκειας "ειδική αποστολή" στην Αθήνα, εξηγούσε σε συνομιλητή του υπό τον όρο της "ανωνυμίας”, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο θα στηριχθεί σε μία συμφωνία - πακέτο, η οποία θα έχει δύο βασικά στοιχεία: ένα ελληνικής προέλευσης πρόγραμμα ανάπτυξης/μεταρρυθμίσεων και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

  Η διευκρίνιση πάνω στο πακέτο αυτό ήταν ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ενσωματώνει τη δέσμευση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει να εξασφαλισθεί με τρόπο "επαρκή” από την κυβέρνηση και θα προϋποθέτει την ολοκλήρωση της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης. 

  Το Capital.gr είχε παρουσιάσει τότε το σχεδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας πακέτο, με την επισήμανση, ότι αυτό αποτελούσε – και συνεχίζει να αποτελεί – την πλατφόρμα των "ιδεών” Γιουνκέρ για την "έξοδο” της Ευρωζώνης από το ελληνικό πρόβλημα το 2018.

  Η γαλλική πρόταση και το ΔΝΤ
   
  Στο σχέδιο αυτό έκτοτε έχει προστεθεί η περιβόητη "γαλλική πρόταση” (σ.σ. η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι "γαλλική” αλλά προέρχεται από τη συνεργασία του ESM με την Κομισιόν) η οποία συνδέει την ανάπτυξη με το ύψος των ετήσιων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους

  Η πρόταση αυτή έγινε αναγκαία όχι για να εξυπηρετηθεί η Ελλάδα, αλλά για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαφοράς εκτίμησης που υπάρχει μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, όσον αφορά την πορεία της οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018 και σε μακροχρόνιο ορίζοντα. 

  Με τον μηχανισμό αυτό είτε η πραγματικότητα δικαιώσει τις προβλέψεις της Ευρωζώνης είτε του ΔΝΤ θα υπάρχει "αυτόματη” προσαρμογή για το ύψος της εξυπηρέτησης του χρέους και των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση. 

  Και ακριβώς σ' αυτό το σημείο, δηλαδή το τι μέτρα θα πρέπει να λαμβάνει η κυβέρνηση υπάρχει ακόμα "κενό” στον μηχανισμό. 

  Αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το ελληνικής υπογραφής "αναπτυξιακό/μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα” που θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο τον Μάιο.    

  Σ΄αυτό το σημείο ακριβώς αναφερόταν χθες ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του ότι "Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση που θα έχουμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε. Σιγά σιγά η επιτήρηση θα μειώνεται...". 

  Κοστέλο και Κομισιόν

  Ο κ. Κοστέλο δύο 24ωρα νωρίτερα στην Ολλανδική Βουλή εξήγησε λίγο περισσότερο περί τίνος ακριβώς πρόκειται. 

  Ένας μηχανισμός που θα συνδέει τη διευκόλυνση του χρέους με το ύψος του ΑΕΠ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα "εργαλείο” χρησιμοποίησης της δυνατότητας αυτής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για πολιτικές που δεν θα... συνάδουν με τη λογική της εποπτείας που πρέπει να υπάρχει μετά την 20η Αυγούστου. Ήτοι θα μπορούσε η κυβέρνηση να επηρεάζει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ με τρόπο που να διευκολύνεται με το χρέος. 

  Και ο κ. Κοστέλο εξήγησε ότι η εποπτεία – που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού του Συμφώνου Σταθερότητας – θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

  Αυτό το "κάτι άλλο” που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικής υπογραφής πρόγραμμα είχε υπόψη του ο κ. Τσακαλώτος όταν έλεγε χθες ότι η επιτήρηση θα μειώνεται "σιγά – σιγά”...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020