Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 11:55

  Ποιος είναι ο κ. Φάιλμπριφ που συναντά σήμερα ο κ. Χουλιαράκης

  Ποιος είναι ο κ. Φάιλμπριφ που συναντά σήμερα ο κ. Χουλιαράκης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης δεν επιτρέπουν μια οριστική διατύπωση στο περιβόητο compliance report που θα επιτρέψει στο Eurogroup να δρομολογήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μιας δόσης η οποία λόγω του μεγάλου και συσσωρευμένου όγκου των προ-απαιτουμένων συνδέεται με την εκταμίευση ποσού πολύ μεγαλύτερου (σχεδόν διπλάσιου) του αρχικά προβλεπόμενου (5,5 δισ. ευρω) όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το φθινόπωρο, το Capital.gr.   

  Αλλά αυτό δεν αποτελεί "νέο”.

  "Νέο” αποτελεί η πρώτη παρουσία του Oλλανδού Χανς Φάιλμπριφ​ (Hans Vijlbrief), στη θέση του επικεφαλής του EWG, αντικαταστάτη του κ. Βίζερ.

  Ο κ. Φάιλμπριφ του οποίου το όνομα θα ακούμε πολύ συχνά από εδώ και πέρα δεν είναι τελείως άγνωστο στους Έλληνες διαπραγματευτές. Αυτός ο κύριος συνοδεύεται από μία... μπερδεμένη φήμη. 

  Από ορισμένους έχει χαρακτηρισθεί ως "ωμός” και "αδίστακτος” και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα. 

  Έχει εμπλακεί δε πολλές φορές στις διαδικασίες των ελληνικών μνημονίων σαν δεξί χέρι του κ. Ντάισελμπλουμ... 

  Οι κοινοτικοί συνάδελφοί του βέβαια επιμένουν ότι η "φήμη” αυτή τον αδικεί και ο ίδιος είναι εξαιρετικά "πραγματιστής”. Η τακτική του πάντα είναι "αγκιστρωμένη” στην ανάγκη να παράγει αποτελέσματα σε ότι εμπλέκεται, γεγονός που έχει κάνει ορισμένους να τον θεωρούν "σκληρό”. 

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η γραμμή αυτή που ακολουθεί πάντα όσον αφορά την παραγωγή αποτελεσμάτων με κάθε "μέσο”, είναι ταυτόχρονα πάντα... πειθαρχημένη στα όρια των εντολών που έχει από τους προϊσταμένους του. 

  Και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον αποχωρούντα Αυστριακό κ. Βίζερ καθώς η σημασία των χειρισμών στην τελική φάση του τρίτου προγράμματος είναι τέτοια που να μη επιτρέπει λανθασμένους και απρόβλεπτους χειρισμούς.  

  Η σκοπιμότητα μάλιστα της επιλογής και τοποθέτησής του σ' αυτή την κρίσιμη θέση αξιολογήθηκε ως τόσο σημαντική από την πλευρά της Ολλανδίας, ώστε να φτάσει στο σημείο να υποχρεωθεί ο κ. Ντάϊσελμπλουμ να αποχωρήσει τώρα – και να μην παραμείνει άλλο ένα εξάμηνο όπως είχε εγκριθεί – προκειμένου να μπορεί να επιλεχθεί ένας άλλος Ολλανδός, ο συγκεκριμένος, για την κάλυψη του υπεύθυνου του EWG... Ο "άγνωστος” στους πολλούς κ. Φάιλμπριφ​ σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα παρασκήνια των όσων συμβαίνουν στο Eurogroup θεωρείται ότι έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ως "δεξί χέρι" του τότε προέδρου του Eurogroup Ντάισελμπλουμ. 

  Και αυτός ο άνθρωπος αναλαμβάνει τώρα μία θέση, από εκείνες που χαρακτηρίζονται ότι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του EWG και προκάτοχός του, ο κ. Βίζερ μιλώντας γι' αυτόν υποστηρίζει ότι "Εδώ και πολλά χρόνια τον συνοδεύει μια πολύ καλή φήμη ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Δεν του αρέσουν οι πολλές συζητήσεις, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως να δίνει πρακτικές λύσεις, διαθέτει μια τεράστια τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συνεργάτες του...". 

  Επισήμανε δε με έμφαση τη συμβολή του κ. Φάιλμπριφ​ "στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης” όπου μαζί με άλλους Ολλανδούς τεχνοκράτες φέρεται να είχε αναλάβει το καθήκον να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών...  

  Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του μέχρι πρόσφατα "προϊσταμένου” του, του κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει αυτό που πολλοί Ευρωπαίοι που έχουν συνεργαστεί με τον Φάιλμπριφ​ του προσάπτουν, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης (2011) επέδειξε ενίοτε μια ωμή/ανάλγητη συμπεριφορά, απορρίπτει την κατηγορία αυτή ως "ανοησία". "Αυτό το χαρακτηριστικό το προσάπτουν σε όλους τους Ολλανδούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι εγώ ακόμα έχω ακούσει τα εξ αμάξης..." υποστήριξε.  

  Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η Ολλανδία με την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του EWG, αποκτά έμμεσα παρουσία στις κρίσιμες συναντήσεις του G- 4 και G-7, καθώς από την θέση αυτή ακολουθεί πάντα τον επικεφαλής του Εurogroup στις συναντήσεις αυτές... 

  Διαβάστε ακόμη: 

  Νέο κύμα από προαπαιτούμενα περιμένει τo EWG -Τέλος χρόνου στις 19/1

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων