Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 16:00

  Καμπανάκι από Βερολίνο για ακίνητα, μετοχές, παγκόσμιο χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κρούει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα που δεν έχει σχηματισθεί εδώ και τρεις μήνες νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο.

  Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του (Δεκέμβριος 2017) το υπουργείο, το οποίο άφησε μετεκλογικά ο Wolfgang Schaeuble για να καταλάβει τη θέση του προέδρου της Bundestag, προειδοποιεί πως η νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία θα είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο παραγόντων: της αύξησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους από τη μια μεριά και της αύξησης των τιμών των ακινήτων από την άλλη.

  Μόνη διέξοδος, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είναι η μείωση του χρέους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

  Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται πως "το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε χωρίς προηγούμενο επίπεδο και τελευταία, συνεχίζει να αυξάνεται. Παρόμοια, αυξάνονται οι τιμές των περιουσιακών αξιών, όπως των μετοχών και των ακινήτων", τονίζεται.

  Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ παρουσιάζει δύο εντυπωσιακά διαγράμματα, τα οποία απεικονίζουν την ταυτόχρονη εκτίναξη των του παγκόσμιου χρέους και των της περιουσίας ανά νοικοκυριό στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Να σημειωθεί πως η αύξηση των τιμών των ακινήτων είναι εξόχως μεγάλη στην ίδια τη Γερμανία μετά το 2010, γεγονός που επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.

  Πίνακας 1: Η εξέλιξη του παγκόσμιου χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού)

  Πίνακας 2: Η εξέλιξη της αξίας της περιουσίας στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

  διαγραμμα2

  "Η σύνδεση του υψηλού χρέους και των υψηλών τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αναγνωρισθεί ως ένας κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πραγματική οικονομία", σημειώνεται από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

  Ωστόσο, "μία σταθερή μακροοικονομική πολιτική", αλλά και "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο", τονίζεται στην ίδια έκθεση.

  Εξάλλου, η άποψη στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ είναι πως "ο κίνδυνος μίας ανανεωμένης κρίσης θα μπορούσε να αυξηθεί, αν καθυστερήσει η διαδικασία με την οποία θα καταστούν ανθεκτικές οι οικονομίες".

  Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως "η επεκτατική νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών οδήγησε σε υψηλή ρευστότητα και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια".

  Έτσι, "οι επενδυτές αναλαμβάνουν υψηλά ρίσκα". Στο μεταξύ, όμως και "οι τιμές των μετοχών και των ακινήτων αυξήθηκαν".

  Ταυτόχρονα, "μπορούν τα κράτη και ο ιδιωτικός τομέας να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα "να μειώνεται η πίεση για μείωση του χρέους" των κρατών και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

  Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως "μια προσαρμογή στη νομική πολιτική θα έπρεπε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα υπερχρεωμένα κράτη και στον ιδιωτικό τομέα". Αυτό σημαίνει πως "πρέπει να μειωθούν τα χρέη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μέσω οικονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων