Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 31-Δεκ-2017 12:38

  Η ΕΕ μπλοκάρει τις αφορολόγητες δικτυακές αγορές

  Η ΕΕ μπλοκάρει τις αφορολόγητες δικτυακές αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέους κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο οι οποίοι σχετίζονται με την επιβολή ΦΠΑ, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ανασχέσει τα διαφυγόντα έσοδα από τις αγορές των καταναλωτών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών από ΗΠΑ, Κίνα ή και αλλού.

  Όπως αναφέρει το europa.eu (ο διαδικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα διαφυγόντα έσοδα των χωρών μελών της ΕΕ από το ΦΠΑ των εξωκοινοτικών πωλήσεων υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

  Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο ΦΠΑ θα πληρώνεται στην χώρα της ΕΕ στην οποία εδρεύει ο καταναλωτής ο οποίος προέβη σε κάποια εξωκοινοτική αγορά. Επίσης πλέον θα εντάσσονται σε καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ ακόμα και αγορές κόστους ως 22 ευρώ, οι οποίες με το προηγούμενο καθεστώς περνούσαν από τα τελωνεία ελεύθερα. Ο λόγος για αυτή την κίνηση ήταν η διαδεδομένη πρακτική πολλών online καταστημάτων (κυρίως κινεζικών) να δηλώνουν την αξία των προϊόντων που απέστελλαν στους πελάτες τους εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τιμή μικρότερη των 22 ευρώ, έτσι ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των δασμών.

  Παράλληλα, με το νέο καθεστώς οι εξωκοινοτικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων καθίστανται νομικά υπεύθυνες για την απόδοση του ΦΠΑ, ενώ τα μέτρα που ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν σε δύο δόσεις- το 2019 και το 2012.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021