Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Δεκ-2017 19:45

  Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ρυθμίσεις σε τράπεζες μέσω εξωδικαστικού

  Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ρυθμίσεις σε τράπεζες μέσω εξωδικαστικού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Στις 11 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, πέντε μήνες μετά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

  Με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν συνολικά χρέη πέριξ του  1 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεν υπάρχουν ακριβή ποσά για όλες τις υποθέσεις), οι 2 αφορούν χρέη προς τις τράπεζες. Η μία περίπτωση χρέη προς τη Eurobank ύψους 26.000 ευρώ και άλλη μία περίπτωση χρέη προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 406.000 ευρώ. Η ρύθμιση που συμφωνήθηκε είναι διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε 120 δόσεις.

  Οι άλλες υποθέσεις που επιλύθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ ύψους 20.000-65.000 ευρώ για τις 8 περιπτώσεις και 320.000 ευρώ για μία περίπτωση. Η ρύθμιση που έλαβαν περιλαμβάνει 85% διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

  Τι δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα 

  Κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού (δηλαδή μέχρι την 22/12/2017), 14.406 ξεκίνησαν την αίτηση τους εκ των οποίων οι 4.653 έχουν εισάγει τα βασικά στοιχεία. 

  Από αυτούς οι 2.264 δεν πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας (δηλαδή δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής), κυρίως επειδή είναι φυσικά πρόσωπα, δηλαδή δεν διαθέτουν πτωχευτική ιδιότητα. 

  Οι 2.389 πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας (δηλαδή πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής), οι 391 ολοκλήρωσαν την αίτηση τους, την υπέβαλλαν οριστικά. 

  Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά:

  • 125 βρίσκονται σε διμερή διαπραγμάτευση με τον έναν μεγάλο πιστωτή τους, ο οποίος διαθέτει άνω του 85% των συνολικών οφειλών του. Εξ αυτών 18 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση.

  • 266 ανατέθηκαν σε συντονιστές για έλεγχο. Εξ αυτών, σε 142 περιπτώσεις ήδη ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο έλεγχος και:

  * για 69 εκκρεμεί η απάντηση των πιστωτών
  * για 14 αρνήθηκαν οι πιστωτές, επειδή το προτεινόμενο ποσό αποπληρωμής από τον οφειλέτη είναι μικρότερο από την αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του, καθώς και τα διαθέσιμα εισοδήματά του
  * για 59 υπήρξε απαρτία των πιστωτών και ήδη οι 49 από αυτές βρίσκονται στη φάση της διαπραγμάτευσης

  Εν τω μεταξύ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η ρύθμιση οφειλών ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 50 υποθέσεις, ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί και τους ελευθέρους επαγγελματίες με οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων