Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Δεκ-2017 14:28

  Υστέρηση πάνω από 500 εκατ. στο ΠΔΕ του 2017

  Υστέρηση πάνω από 500 εκατ. στο ΠΔΕ του 2017
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Στα 6,1-6,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6,75 δισ. ευρώ, αναμένεται να κλείσει εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή μεταξύ του προϋπολογισμού και των στοιχείων από την εκτέλεση του ΠδΕ, αναμένεται ότι θα υπάρξει απόκλιση άνω του μισού δισ. ευρώ όπως παραδέχονται και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας. Κάτι πάντως που αποδίδεται από τον κ. Παναγιώτη Κορκολή Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, στις υψηλές εκπτώσεις, στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση - ολοκλήρωση κάποιων έργων, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και εξαιτίας των προσφυγών στη δικαιοσύνη που δημιουργούν καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων έργων.  

  Εν τω μεταξύ στα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης είναι η αναμόρφωση όλου του νομοθετικού πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είπε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που είναι του 1955, δεν έχει επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα. Οι αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι οι εξής: 

  -  Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ. 

  - Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του ΠΔΕ. Σήμερα η χρηματοδότηση των έργων των Δήμων γίνεται μέσω των Περιφερειών, κάτι που δημιουργεί εξαρτήσεις, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ παρατηρούνται και χρονικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων. Στόχος είναι να χρηματοδοτούνται απευθείας οι Δήμοι για έργα τα οποία προγραμματίζουν και εκτελούν οι ίδιοι χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας. 

  - Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θα αφορά τα κονδύλια του Εθνικού Σκέλους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής των κονδυλίων σε σχέση με την εκτέλεση τω έργων. Στο πλαίσιο αυτό έχει συγκροτηθεί στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων, διαχειριστική αρχή του εθνικού ΠΔΕ. 

  - Θα υπάρξει διεύρυνση του ορισμού δημόσια επένδυση, προκειμένου να περιλαμβάνει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην επιχειρηματικότητα. 

  Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο του υπουργείου, αρχές του έτους πάει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης στη βιομηχανία. Μια fast track διαδικασία στα πρότυπα των στρατηγικών επενδύσεων όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός. 

  Σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, μέσα στο 2018 αναμένεται να "τρέξουν” 10 δράσεις προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ. Εντός των πρώτων εβδομάδων του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο Εξοικονομώ κατ’ οίκον και το πρόγραμμα Επιχειρούμε Έξω. Εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών αναμένεται αντίστοιχο πρόγραμμα και για τις επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου. 

  Εν τω μεταξύ εδώ και λίγο διάστημα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα 9 επενδυτικά σχήματα που έχουν υπογράψει ήδη συμφωνία με το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) το οποίο έχει "κουμπαρά” 320 εκατ. ευρώ. Στα 872 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει διαθέσει εφέτος η ΕΤΕπ στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 440 εκατ ευρώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.


  Σχετικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε "έχουμε δρόμο ακόμη”, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο θέλει και η Κυβέρνηση και η Ευρωπαίοι καθώς όπως είπε ο ίδιος σε όλες τις χώρες υπάρχει κάτι αντίστοιχο.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων