Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Δεκ-2017 12:29

  ΝΔ: Το υπ. Οικονομίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για το ΕΣΠΑ

  ΝΔ: Το υπ. Οικονομίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για το ΕΣΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Στην απορρόφηση του  ΕΣΠΑ όχι μόνο δεν είμαστε πρώτοι – όπως θα μπορούσαμε και θα έπρεπε - αλλά είμαστε πέμπτοι. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από όλα τα κράτη μέλη τις προκαταβολές και δούμε κατά πόσο οι εθνικές Κυβερνήσεις ήταν αποτελεσματικές και απορρόφησαν κονδύλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση. Ακόμα όμως και η 10η θέση οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα έργα τμηματοποιημένα (phasing) που σχεδίασε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ".

  Ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστου Δήμα και τα στοιχεία τα οποία επικαλείται:

  "Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα ήθελε να πιστέψουμε την "αυταπάτη” πως "η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη”. Η πραγματικότητα όμως είναι αδιαμφισβήτητη και για να την κατανοήσει κάποιος, αρκεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αποτυχίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, αρκεί να αναλογιστεί πως η Ελλάδα ξεκίνησε με την μεγαλύτερη προκαταβολή από όλα τα κράτη μέλη με 8%, η Πορτογαλία,  Ρουμανία και Κύπρος με 4% και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη με 3%.

  Παρά το γεγονός συνεπώς ότι ξεκινήσαμε από το 8%, όχι μόνο δεν είμαστε πρώτοι – όπως θα έπρεπε - αλλά είμαστε πέμπτοι. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από όλα τα κράτη μέλη τις προκαταβολές και δούμε κατά πόσο οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν πράγματι αποτελεσματικές και απορρόφησαν κονδύλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση. Ακόμα όμως και η δέκατη θέση οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα έργα τμηματοποιημένα (phasing) που σχεδίασε η κυβέρνηση της ΝΔ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

  Με λίγα λόγια είναι σαν να ξεκινήσαμε στον στίβο σε έναν αγώνα 100 μέτρων 4 και 5 βήματα πιο μπροστά από όλους τους άλλους, να ισχυριζόμαστε ότι κερδίσαμε την πρώτη θέση και στο τέλος να πανηγυρίζουμε για την πέμπτη θέση, ενώ αν οι συνθήκες ήταν ίσες θα είχαμε τερματίσει στην δέκατη θέση και αυτό θα το οφείλαμε στο γεγονός ότι στον δικό μας διάδρομο μόνο υπήρχε ούριος άνεμος.

  Καλούμε την Κυβέρνηση να διαψεύσει τον επίσημο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και να μας ανακοινώσει ένα μεγάλο έργο που η ίδια σχεδίασε και ολοκλήρωσε με τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων