Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Δεκ-2017 08:41

  Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι γιορτινά για τους φαρμακοποιούς

  Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι γιορτινά για τους φαρμακοποιούς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλική Κουρλιπίνη

  Μπορεί οι φαρμακοποιοί να σημειώνουν πως η τροπολογία που έφερε το υπ. Υγείας δεν φέρνει την πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εντούτοις η χορήγηση αδειών και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς (καθώς και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) έχει ουσιαστικά σημάνει το άνοιγμα του επαγγέλματος.

  Οι αντιδράσεις για την τροπολογία, τη στιγμή που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στον Κ. Λουράντο, τέως πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, πως δεν θα γίνει καμία "έκπτωση” στα αιτήματα των φαρμακοποιών, είναι σαρωτικές. Οι φαρμακοποιοί πλέον προειδοποιούν με κινητοποιήσεις και προσφυγή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου και- αν χρειαστεί- ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Οι αλλαγές πυροδότησαν νέα κόντρα μεταξύ του νυν προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωσνταντίνου Λουράντου και του υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αλλά και εσωτερικές διενέξεις με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. "Αυτό που με απασχολεί περισσότερο και με ενοχλεί αφάνταστα, δεν είναι μόνο το γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ιδιοκτησιακό από τον Υπουργό Υγείας, το οποίο ουσιαστικά δίνει τα φαρμακεία στους ιδιώτες, αντίθετα του τι γίνεται στην Ευρώπη. Οσοι δεν κρύβονται πίσω από λαϊκισμούς και τακτικισμούς, γνωρίζουν οτι το ΣτΕ ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό, επειδή ο υπουργός Υγείας δεν πέρασε αυτή την απόφαση με την μορφή Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ως γνωστό περνά από το ΣτΕ και έτσι ουσιαστικά αγνόησε το ΣτΕ.

  Αυτό το οποίο ξεπερνά κάθε λογική είναι το γεγονός ότι χθες αμέσως μετά την (σωστή) ανακοίνωση του ΠΦΣ, με την οποία καταδικάζει την όλη διαδικασία, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση - διευκρίνηση, σύμφωνα με την οποία εξηγεί την πράξη του, καταλήγοντας στην εξής διευκρίνηση: "Τέλος, επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο των παραπάνω διατάξεων αλλά και ο συνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)" Διάψευση εκ μέρους του ΠΦΣ δεν υπήρξε” ανέφερε ο κ. Λουράντος σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

  Νωρίτερα είχε εξαπολύσει βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ότι δηλαδή εξαπατά επί χρόνια τους φαρμακοποιούς με υποσχέσεις που αθετεί. Ο κ. Λουράντος ανέφερε σε τηλεοπτική του παρέμβαση πως ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα απελευθερωθεί ο κλάδος των φαρμακείων κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά κι ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψει την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ-μάρκετ. Τόνισε πως η νέα τροπολογία που απελευθερώνει την αδειοδότηση φαρμακείων δεν είναι τίποτε άλλο παρά επανάληψη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε προσπαθήσει να περάσει προ διετίας η κυβέρνηση, αλλά είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Έχει μείνει πάντως η απειλή του κ. Λουράντου πριν τις εκλογές του 2015 προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Ά. Γεωρδιάδη πως "11.000 φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας".

  "Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους”

  Από την άλλη πλευρά, ο υπ. Υγείας Α. Ξανθός επιχείρησε να "χρυσώσει το χάπι” στους φαρμακοποιούς. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, μέχρις ότου υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, κι αφού περάσει κι από Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ιδρύονται φαρμακεία μόνο από φαρμακοποιούς. "Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους" είπε σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα.

  Το υπουργείο αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που σε πρόσφατη απόφασή του ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαΐου για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, με το σκεπτικό ότι τα θέματα αυτά ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα.

  Στην τροπολογία, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του ΦΣΑ, αναφέρεται πως διατηρείται η δυνατότητα να αποκτούν άδειες ίδρυσης φαρμακείων ιδιώτες (αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες) με την ταυτόχρονη εταιρική συμμετοχή φαρμακοποιού με ελάχιστο ποσοστό, το οποίο δεν προσδιορίζεται. Η ρύθμιση για την χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείου και στους ιδιώτες ή στους συνεταιρισμούς αφορά νεοϊδρυόμενα και μόνο φαρμακεία και όχι ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.

  Διατηρούνται τα ασυμβίβαστα προσώπων για συμμετοχή σε φαρμακείο χωρίς ωστόσο να εξειδικεύονται σε αυτό το στάδιο και διατηρείται περιορισμός του αριθμού των αδειών που δύναται να κατέχει ένας φαρμακοποιός χωρίς να εξειδικεύεται. Τέλος παρατείνεται η λειτουργία των αδειών κληρονομικών φαρμακείων που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έληγαν από το διάστημα έκδοσης της απόφασης για το ΣΤΕ έως και για τρεις μήνες μετά την έκδοση του επικείμενου ΠΔ ώστε να μπορέσουν να μεταβιβαστούν ακώλυτα (η ρύθμιση δεν αφορά κληρονομικά φαρμακεία των οποίων η άδεια είχε ανακληθεί λόγω αμφισβήτησης του δικαιώματος παράτασης και υπήρχε εκκρεμοδικία ή απόφαση επί σχετικής αίτησης ακύρωσης).

  vicky.kourlibini@capital.gr

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων