Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 11:31

  ΙΟΒΕ: Αυξημένες κατά 12,1% οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2017

  ΙΟΒΕ: Αυξημένες κατά 12,1% οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2017
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αναθεώρηση της πρόβλεψης τους για την πορεία των επενδυτικών δαπανών προχωρούν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Έρευνα του ΙΟΒΕ για την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

  Σύμφωνα λοιπόν με την πιο πρόσφατη εκτίμηση, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2017 αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με τις δαπάνες του 2016.

  Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, η επίδοση αυτή είναι μάλιστα η 6η υψηλότερη στην Ευρώπη.

  Στην πρόβλεψη για το 2018, η αισιοδοξία παραμένει, καθώς οι δαπάνες προβλέπεται να  αυξηθούν  κατά  15,4%.  Πάντως  θα  πρέπει  να  σημειωθεί  ότι με  βάση  την επιχειρηματική πρακτική, αυτή η πρόβλεψη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω στις επόμενες έρευνες επενδύσεων, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ.

  Σύμφωνα με την έρευνα, βασικές επενδυτικές  προτεραιότητες  για  το 2017 είναι η  αντικατάσταση  του υφιστάμενου  κεφαλαιουχικού  εξοπλισμού  και η  διεύρυνση  της  παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα.

  Παράλληλα, η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, η φορολογία κερδών, αλλά και η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων παραμένουν σταθερά οι περισσότερο αποτρεπτικοί παράγοντες των επενδύσεων.

  Αναθεωρημένες προβλέψεις επενδύσεων για το 2017

  Στην έρευνα επενδύσεων που διεξάγεται στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2017, πραγματοποιείται ουσιαστικά μια επανεκτίμηση της πορείας των επενδύσεων στη Βιομηχανία κατά το τρέχον έτος. Αυτή η πρόβλεψη έχει αυξημένη αξιοπιστία, καθώς πραγματοποιείται πλέον προς τα τέλη του έτους, όταν και έχουν ήδη εφαρμοστεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τα επενδυτικά σχέδια που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενες έρευνες. Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες προβλέψεις των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2017 προβλέπεται να είναι στο σύνολο τους έτους αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με τις δαπάνες του 2016. Κατά την προηγούμενη έρευνα Μαρτίου – Απριλίου προβλεπόταν μεγαλύτερη άνοδος των επενδύσεων για το 2017, της τάξης του 18,8%. Επιπρόσθετα, από την προηγούμενη έρευνα Μαρτίου – Απριλίου, η τελική εκτίμηση για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης το 2016 είχε διαμορφωθεί στο -3,5%.


  Βάσει των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας, στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να διευρυνθεί. Από τις βασικές βιομηχανίες, εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των Μη Μεταλλικών Ορυκτών και των Χημικών, όπου και εκτιμάται κάμψη της τάξης του -18,5% και -43,3% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, άνοδος της τάξης του 21,2% προβλέπεται στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός, επίδοση που λόγω της σχετικής σημασίας του κλάδου επηρεάζει τελικά και το σύνολο της βιομηχανίας. Στους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους που εξετάζονται, η επενδυτική δαπάνη το 2017 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί οριακά, κατά 0,8%.

  Από αυτούς, στην Ένδυση – Υπόδηση και την Κλωστοϋφαντουργία, οι επιχειρήσεις δήλωσαν αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα για το 2017 (κατά 16,7% και 6,3% αντίστοιχα). Ωστόσο, μεταξύ των λοιπών κλάδων, στον Μηχανολογικό εξοπλισμό και τις Ηλεκτρικές μηχανές & συσκευές καταγράφεται για αυτήν χρονιά σταθερότητα (0%) και πτώση (-17%) αντίστοιχα στην επενδυτική δραστηριότητα.

  Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις για την τάση των επενδύσεων το 2017 είναι θετικές, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της αξίας της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 4% στην ΕΕ-28 και 2,5% στην Ευρωζώνη. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το 2017 προσδιόριζαν σε διπλάσιο επίπεδο την αύξηση της επενδυτικής δαπάνης στην Ευρωζώνη. Στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πρόσφατες εκτιμήσεις των επενδυτικών μεταβολών για το 2017 είναι θετικές, ενώ αρνητικές μεταβολές καταγράφονται σε 6 από τις 28 χώρες. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η Ελλάδα εμφανίζει την 6η υψηλότερη πρόβλεψη για την αξία της επενδυτικής δαπάνης του 2017

  Προβλέψεις επενδύσεων για το 2018

  Στην τρέχουσα έρευνα, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε μία πρώτη πρόβλεψη για τις επενδυτικές δαπάνες τους κατά το 2018. Συνήθως οι πρώτες αυτές προβλέψεις για το επόμενο έτος τείνουν να αποτελούν υπερεκτιμήσεις της επενδυτικής δραστηριότητας η οποία τελικά πραγματοποιείται. Επομένως, τα σχετικά αποτελέσματα θεωρείται ότι ενσωματώνουν ένα βαθμό αυξημένης αισιοδοξίας για την πορεία των επενδύσεων.

  Δεδομένων των παραπάνω, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας, οι σχετικές δαπάνες για το 2018 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,4%. Σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται μικρές διαφορές μεταξύ των κλάδων, αφού στους περισσότερους, η πρόβλεψη προδιαγράφει ανοδική τάση. Έτσι, η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη διεύρυνση των επενδύσεων στα Τρόφιμα– Ποτά – Καπνός κατά 15,7%, καθώς και στα Χημικά (22,9%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (125,7%). Στον κλάδο Ένδυσης – Υπόδησης αναμένεται επίσης θετική μεταβολή των επενδυτικών δαπανών (16,7%), όπως και στην Κλωστοϋφαντουργία (6,3%), ενώ αντίθετα στις λοιπές βιομηχανίες οι πρόσφατες προβλέψεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά -6,3%. Η πτώση προέρχεται κυρίως από τα έπιπλα, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τη βασική μεταλλουργία.

  Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι προσδοκίες για το 2018 είναι επίσης θετικές. Έτσι, στο σύνολό τους οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,6% και 4,3% στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι σχετικές προβλέψεις είναι θετικές, ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να υποχωρήσουν σε 8 χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν την Αυστρία (-0,4%), την Φινλανδία (-5,9%), την Πορτογαλία (-5,4%), την Γαλλία (-1,7%), την Σουηδία (-3%), την Ιταλία (-1,7%), την Ρουμανία (-26,7%) και την Βουλγαρία (-13,5%).

  Δείτε ολόκληρη την έρευνα στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Έρευνα (564 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων