Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 20:41

  Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος εντός του μνημονιακού πλαισίου

  Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος εντός του μνημονιακού πλαισίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Ο προϋπολογισμός "είναι δίκαιος εντός πλαισίου", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Αυτός ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μνημονίου που έχει τη λιτότητα σαν κυρίαρχο στοιχείο πολιτικής", είπε αιτιολογώντας τη θέση του.

  Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που του είχε ασκηθεί σε προηγούμενη τοποθέτησή του, όταν προ μηνός είχε πει χαρακτηριστικά: "Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος; Με απόλυτο τρόπο δεν είναι, το αναγνωρίζουμε" για να προσθέσει ωστόσο ότι "είναι μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και πολιτικοκοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Και θα κριθεί για το αν προσπαθεί να αυξήσει την Δικαιοσύνη όσο μπορεί, να ανατρέψει άλλες πολιτικές για τους εργαζόμενους, αν ανοίγει δρόμο για να βγούμε από τα Μνημόνια".

  Παράλληλα κατά τη σημερινή του τοποθέτηση ο Ευκλειδης Τσακαλώτος με στοιχεία έντονης πολιτική αντεπίθεσης στην ΝΔ και αναφορές στην… Παλαιά Διαθήκη και στις 10 πληγές του Φαραώ επιχείρησε να αντιστρέψει τις "πληγές" σε 10 επιτεύγματα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο.

  Όπως είπε όμως τα επιτεύγματα αυτά δεν είναι success story. "Μακριά από εμάς το success story (...) Σχεδιάζουμε μάλιστα να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά όταν θα βγούμε από τα μνημόνια" είπε.

  Αναφορικά με το μνημονιακό πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί και για συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά όργανα, αναφορικά με το αν χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθεροποίησης ή αν η τραπεζική ενοποίηση πρέπει να επιταχυνθεί.

  "Η κυβέρνησή μας μαζί με τμήματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας", είπε, "υποστηρίζει αλλαγές που θα προάγουν μία αναπτυξιακή λογική και θα στραφεί κατά στην λογική της λιτότητας" και απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ ρώτησε για την θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε όλα αυτά. "Υποστηρίζετε ενεργά ένα πλαίσιο που προάγει την λιτότητα", είπε.

  Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενσωμάτωσης κοινωνικών δεικτών στην πρόοδο κάθε κράτους.
  Στο ίδιο ερώτημα αν είναι δίκαιος για την μεσαία τάξη ο προϋπολογισμός, είπε ότι "έχουμε ομολογήσει ότι δυσκολεύθηκε πολύ η μεσαία τάξη". Επισήμανε ότι μαζί με την Θεανώ Φωτίου έκαναν μία κατανομή σε τέσσερα τεταρτημόρια των εισοδημάτων και από αυτά προκύπτει ότι το πιο πλούσιο νοικοκυριό στο 3ο τέταρτο είχε 34.000 ευρώ εισόδημα το 2010 και μειώθηκε σε 21.720 ευρώ το 2015. "Το μειώσατε κατά 12.280 ευρώ σε 5 χρόνια" είπε, προσθέτοντας ότι το 2016 είναι στα 22.000 ευρώ. Και ρώτησε απευθυνόμενος και πάλι στην ΝΔ "ποιος κατέστρεψε την μεσαία τάξη;".

  Μιλώντας για τα οικονομικά της ΝΔ αναφέρθηκε σε παλαιό ανέκδοτο, όπως είπε, ότι ο Ρίνγκαν είχε ανακοινώσει μειώσεις φόρων και είχε πει τότε ότι επειδή θα έρθει ανάπτυξη θα έρθουν πιο πολλά έσοδα, αλλά τελικά αύξησε το χρέος των ΗΠΑ. "Αυτά που λέτε για μειώσεις στις δαπάνες φτάνουν δεν φτάνουν στα 500 εκατ. ευρώ" επισήμανε και κατηγόρησε την ΝΔ για απουσία στρατηγικής.

  "Θριαμβολογούμε εμείς;  Δεν υπάρχει θριαμβολογία" υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Κατά την άποψή μου σε αυτόν τον προϋπολογισμό το ερώτημα είναι αν βγούμε από το μνημόνιο η εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα θα είναι σε καλύτερη ή σε χειρότερη θέση. Αυτό είναι το ερώτημα", επισήμανε.

  Επίσης μίλησε για αγριότητα της αντιπολίτευσης που τον οδηγεί σε παραλληλισμό με την Παλαιά Διαθήκη. Θύμισε τις 10 πληγές του Φαραώ και τις "ανέστρεψε" λεκτικά. Κατέγραψε τα 10 οφέλη μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, αναφερόμενος συγκεκριμένα:

  1.  Στην έξοδο στις αγορές. Για την ανταλλαγή ομολόγων μίλησε για κανονικά ομόλογα που υπάρχουν πλέον και είπε ότι ευχαριστεί τον Στέλιο Παπαδόπουλο (που αποχωρεί από τον ΟΔΔΗΧ) λέγοντας ότι είναι άξιος επαγγελματίας και είχε πολύ βαθιά αίσθηση της δημόσιας υπηρεσίας. Για το Swap επισήμανε ότι συνέβαλε στο ράλι αποδόσεων.

  2. Στις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή, γιατί δημιουργούμε τα ταμειακά αποθέματα, θα βγούμε στις αγορές περισσότερες από 1 φορές, είπε.

  3. Στην πορεία των τραπεζών και στην έκδοση ομολόγων, στην μείωση του ELA στα 25,8 δισ. ευρώ Όπως είπε "οι τράπεζες έχουν σήμερα 20 δισ ευρώ καβάτζα για να αντιμετωπίσουν τα τεστ αντοχής και τα κόκκινα δάνεια".

  4. Στους δείκτες της οικονομίας. Αναφέρθηκε σε σειρά δεικτών για τον κύκλο εργασιών στο λιανεμπόριο, τον οικοδομικό όγκο κλπ

  5. Στις επενδύσεις. Περιέγραψε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που έχει γίνει με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο στον οποίο έχουν υποβληθεί πάνω από 700 σχέδια κάποια μεγάλα και πολλά μικρά και μεσαία έργα, είπε.

  6. Στις ανακοινώσεις για την ανάπτυξη. Μίλησε για 3ο συνεχόμενο 3μηνο θετικής πορείας του ΑΕΠ. Έκανε λόγο για αλλαγή μοντέλου και για την διανομή του ΕΣΠΑ σε πολλά μικρά έργα. Αναφέρθηκε σε μοντέλο ανάπτυξης πολύ διαφορετικό από ότι τα επόμενα χρόνια.

  7. Στα εργασιακά είπε ότι υπάρχει όχι μόνο μείωση της ανεργίας αλλά η ΕΡΓΑΝΗ δείχνει τα καλύτερα αποτελέσματα από το 2001.

  8. Στις ανακοινώσεις από τους αξιωματούχους της ΕΕ επικαλέσθηκε τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ για καθαρή έξοδο αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

  9. Στο κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ . Αντιτάχθηκε στις δηλώσεις της ΝΔ ότι είναι πελατειακό αλλά και στις δαπάνες για την πρόνοια των 1,83 δισ. ευρώ. Και απευθύνθηκε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ρωτώντας αν δεσμεύεται για την διατήρηση των κονδυλίων

  10. Στις δημοσκοπήσεις. Παρουσίασε τις έρευνες από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας που όπως ανέφερε δείχνει πτωτική τάση στην ΝΔ τους τελευταίους 9 μήνες. Και με ειρωνικό τόνο παρουσίασε ανάποδο διάγραμμα ευχόμενος να ακολουθήσει την ίδια ανοδική ανάστροφα πολιτική.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων