Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 17:49

  Παγώνει σε πέντε νησιά η αύξηση του ΦΠΑ για έξι μήνες

  Παγώνει σε πέντε νησιά η αύξηση του ΦΠΑ για έξι μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε συμφωνία με τους Θεσμούς για την προσωρινή διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, ήρθε η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% διατηρούνται στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, δηλαδή σε Χίο, Λέσβο, Λέρο, Κω και Σάμο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Στη συνέχεια και στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν σε 6%, 13% και 24%. Στα υπόλοιπα 27 ακριτικά νησιά του Αιγαίου, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2018, γεγονός που θα επιφέρει ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών λιανικής. Ως αντιστάθμισμα για τις επιβαρύνσεις θα δοθεί στους κατοίκους των νησιών έκτακτο οικονομικό βοήθημα με εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσω ενός ειδικού προγράμματος στο πλαίσιο των δημοσίων επενδύσεων θα μειώσει το μεταφορικό κόστος προϊόντων και επιβατών στη νησιωτική Ελλάδα προκειμένου αυτό να εξισωθεί με το αντίστοιχο κόστος των οδικών μεταφορών. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε για το ειδικό επίδομα αλλά ούτε και για το "μεταφορικό ισοδύναμο" όπως το αποκαλεί το υπουργείο Οικονομικών. 

  Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής: 

  Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.

  Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που ας σημειωθεί είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

  Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.

  Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα. 

  Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ