Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 13:03

  Το παρασκήνιο της αναφοράς Draghi σε 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα

  Το παρασκήνιο της αναφοράς Draghi σε 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Παρασκηνιακές συζητήσεις εξελίσσονται σε Βρυξέλλες – Φρανκφούρτη αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την "μορφή" που θα πάρει η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου. Που κινούνται οι προσεγγίσεις των Ευρωπαίων για την παρουσία του ΔΝΤ. Γιατί η Κομισιόν επιμένει σε "καθαρή έξοδο". 

  Αρκετές ημέρες μετά την αναπάντεχη αναφορά Ντράγκι για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος για την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου, ήτοι την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και υπό την σκιά της ταχείας αποκλιμάκωσης των spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αρχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο οι διερευνητικές συζητήσεις για την μορφή που θα πάρει η έξοδος της Ελλάδας από το τελευταίο μνημόνιο. Απόηχος αυτών των συζητήσεων ήταν η ξαφνική αναφορά του προέδρου της ΕΚΤ όσον αφορά την πιθανότητα επιλογής ενός 4ου προγράμματος για την Ελλάδα. 

  Στις Βρυξέλλες, επιτελικά στελέχη της Κομισιόν – κυρίως από το περιβάλλον Μοσκοβισί και Γιουνκέρ – υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος καλύπτει τις ανάγκες μιας "καθαρής εξόδου" από το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες που πέρασαν από προγράμματα στήριξης, θα  υπαχθεί στο προβλεπόμενο θεσμικά από το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο πλαίσιο εποπτείας, τόσο για το χρέος όσο και για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.  

  Και μέσα στην Κομισιόν όμως – πέραν του περιβάλλοντος του EWG στο οποίο σε λίγο αναλαμβάνει νέος επικεφαλής μετά τον κ. Βίζερ – υπάρχουν ισχυρές απόψεις, γνώστης των οποίων είναι ο αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόφσκις, σύμφωνα με τις οποίες, επειδή η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα συμπίπτει με τη χρονική μετάλλαξη του ESM σε EMF, ίσως θα έπρεπε να ανιχνευθεί το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος (δανειακού) με τη συνεργασία του ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό των σκέψεων αυτών είναι ότι βλέπουν το πρόγραμμα αυτό να στηρίζεται χρηματοδοτικά στα υπόλοιπα του τρέχοντος προγράμματος ήτοι σε ένα ποσό της τάξης των 14 – 16 δισ. ευρω το οποίο έτσι κι αλλιώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε σαν εγγύηση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ είτε και σαν κεφάλαιο πρόωρης εξόφλησής του. Οι "σκέψεις" αυτές καλλιεργούνται κυρίως στο περιβάλλον του Συμβουλίου και είναι σε γνώση του νέου επικεφαλής του Eurogroup  κ. Σεντένο. 

  Τις διεργασίες αυτές είχε υπ’ όψη του ο κ. Ντράγκι, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα και σχολίασε ότι αυτό, δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα, θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι εφόσον το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

  Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών για τις οποίες είναι ενήμερη η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει την θέση και τις προθέσεις του και περιμένοντας την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από πλευράς Ευρωζώνης, δείχνει έτοιμο να κρατηθεί σε αναμονή μέχρι και το καλοκαίρι του 2018. Αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει την συμμετοχή του σε ένα νέο πρόγραμμα μετά το τέλος του τρέχοντος. 

  Σ’ αυτό το περιβάλλον γίνεται φανερό, όπως σχολιάζουν κοινοτικά στελέχη, η έναρξη της συζήτησης για το χρέος το πρώτο δίμηνο του 2018, δεν θα μπορέσει να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα. Είναι όμως βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν άσχημα απρόοπτα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προσαρμογή των spreads για τα ελληνικά ομόλογα βελτιώνοντας τις προϋποθέσεις δανεισμού από τις αγορές. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ