Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Δεκ-2017 10:00

  Έρχεται ψαλίδι στο εφάπαξ για τους στρατιωτικούς

  Έρχεται ψαλίδι στο εφάπαξ για τους στρατιωτικούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ψαλίδι στα εφάπαξ των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις φέρνουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ποσού που δικαιούνται να λάβουν όσοι αποχωρούν από 1ης/1/2015.

  Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι μειώσεις στα εφάπαξ των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερες σε σχέση με τα ποσά που θα έπαιρναν με το παλιό καθεστώς για τα ίδια έτη υπηρεσίας. Ανάλογα με το μισθό για όσους αποχωρήσουν το 2017, η μείωση μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να είναι στο 2%, ενώ για όσους αποχωρήσουν το 2020 να φτάσει στο 10% ή 15%.

  Με νέο τύπο

  Το εφάπαξ από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας για το χρόνο ασφάλισης και πληρωμής εισφορών από 1ης/1/2015 και μετά μετατρέπεται ουσιαστικά σε επιστροφή εισφορών, καθώς θα υπολογίζεται με τον νέο μαθηματικό τύπο που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) για τα εφάπαξ όλων των Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και φορέων πρόνοιας ιδιωτικού τομέα.

  Με το ίδιο σύστημα (σ.σ.: νοητής κεφαλαιοποίησης-NDC) θα υπολογίζεται και το εφάπαξ και για τα στελέχη των τριών Σωμάτων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και Άμυνας, Π. Καμμένο.

  Η τροπολογία

  Στην τροπολογία προβλέπεται ότι η βάση υπολογισμού του δικαιούμενου εφάπαξ θα είναι ο μισθός του νέου μισθολογίου που ισχύει από 1ης/1/2017 στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα ορίζεται ότι:

  * Το ύψος του βοηθήματος για χρόνο μετοχικής σχέσης έως 31/12/2014 συνεχίζει να υπολογίζεται σύμφωνα με τις προγενέστερες διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος 398/1994, δηλαδή το εφάπαξ για χρόνο ασφάλισης ως το 2014 θα βγαίνει με πολλαπλασιασμό των ετών ασφάλισης των "Ενστόλων" στα Μετοχικά τους Ταμεία (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών που λαμβάνουν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Ο μισθός υπολογισμού προσαυξάνεται με το επίδομα των 176 ευρώ.

  * Για χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και μετά το εφάπαξ υπολογίζεται με τη νέα τεχνική βάση των προκαθορισμένων εισφορών με "νοητή κεφαλαιοποίηση" που προβλέπει ο μαθηματικός τύπος στο άρθρο 35 παρ. 4 ν. 4387/2016.

  * Διατηρείται η "ρήτρα" μείωσης του εφάπαξ αναλόγως της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, κατόπιν απόφασης που εκδίδει ο υπουργός Άμυνας, βάσει σχετικής πρότασης της διοίκησης του κάθε φορέα.

  * Προβλέπεται επανυπολογισμός του εφάπαξ σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που εισάγει η τροπολογία, στην περίπτωση των αξιωματικών και υπαξιωματικών που πήραν εφάπαξ από 1ης/1/2017 και εξήλθαν της υπηρεσίας τους μέχρι 31/12/2016. Το ποσό που έλαβαν δηλαδή θα υπολογιστεί εκ νέου και για το μεν διάστημα ασφάλισής τους έως το 2014 θα λάβουν νέο ποσό με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, ενώ για το δε διάστημα ασφάλισής τους από 1ης/1/2015 και μέχρι την αποχώρησή τους θα πάρουν ουσιαστικά τις εισφορές που κατέβαλαν. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, στην περίπτωση που το ποσό του εφάπαξ που ήδη έχουν πάρει όσοι αποχώρησαν ως 31/12/2016 είναι μεγαλύτερο από το ποσό που θα βγάλει ο επανυπολογισμός με το νέο σύστημα, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τη διαφορά, ενώ αν το ποσό που πήραν είναι μικρότερο από το νέο εφάπαξ μετά τον επανυπολογισμό, τότε θα περιμένουν να εισπράξουν την επιπλέον διαφορά. Και η επιστροφή αλλά και η πίστωση θα είναι άτοκες.

  * Εκκρεμείς αιτήσεις απονομής εφάπαξ υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο σύστημα.

  * Καταργείται στο εξής ο εντοκισμός της προκαταβολής εφάπαξ σε όσους ζητούν να το εισπράξουν έχοντας συμπληρώσει 35ετία και εφόσον παραμένουν στην υπηρεσία τους. Στην πράξη, η προκαταβολή δεν θα τους επιβαρύνει στο εξής με τόκο που προβλεπόταν μέχρι πρότινος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ