Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 15:24

  Citi: Για ένα έτος με το... ζόρι, μπορεί η Ελλάδα να πετύχει 3,5% πλεόνασμα

  Citi: Για ένα έτος με το... ζόρι, μπορεί η Ελλάδα να πετύχει 3,5% πλεόνασμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα νέα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχολιάζει η Citigroup σε νέο της note, επισημαίνοντας ότι όπως αποδεικνύεται είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ελλάδα να πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

  Όπως σημειώνει η Citi, με βάση τις τάσεις των πρώτων 11 μηνών του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα του κράτους φαίνεται να έχει μειωθεί στο ήμισυ το 2017 σε σχέση με το 1,6% του ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2016.

  Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού είναι λιγότερο "άτακτα" από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο αυτά λαμβάνονται υπόψη στους στόχους του προγράμματος διάσωσης και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρει η Citi.

  Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού υποδεικνύουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από το 3,4% του ΑΕΠ το 2016, αν και αυτό πιθανώς εξακολουθεί να είναι συμβατό με τον κυβερνητικό στόχο του 2,4% του ΑΕΠ.

  Ο προϋπολογισμός του 2018 στοχεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

  Η Citi τονίζει ότι εξακολουθεί να αμφιβάλλουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή περισσότερο, ακόμη και αν επιτευχθεί το 2018, θα είναι βιώσιμο για περισσότερο από ένα έτος, όπως προβλέπεται σήμερα στο πρόγραμμα. Το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος σε σχέση με το 2016 είναι πιθανώς πίσω από τη σχετικά βελτιωμένη απόδοση του ΑΕΠ.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων