Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 10:55

  Πειραιώς: Σε investment grade η Ελλάδα έως το 2020 -οι προϋποθέσεις

  Πειραιώς: Σε investment grade η Ελλάδα έως το 2020 -οι προϋποθέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στην κατηγορία "επενδυτικού βαθμού" σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων μέχρι το 2020, σημειώνει η Πειραιώς σε νέο της report.

  Όπως επισημαίνει, η σημασία των κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων είναι μεγάλη καθώς ορίζουν το κόστος χρηματοδότησης όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων εταιρικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του αντικτύπου τους στο ανώτατο όριο πιστοληπτικής ικανότητας. Επιπλέον, η ταχεία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατικών ομολόγων μπορεί - όπως γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα - να οδηγήσει στον αποκλεισμό της χώρας από τις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, η κατανόηση των μηχανισμών και των παραγόντων που επηρεάζουν τις πιστοληπτικές ικανότητες των κυριότερων οίκων αξιολόγησης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τη μακροοικονομική ανάλυση όσο και για την κατανομή των επενδύσεων.

  Σύμφωνα με το μοντέλο των Παγκόσμιων Αξιολογήσεων της Πειραιώς, από ένα συνολικό δείγμα 124 χωρών, 78 έχουν την "σωστή" βαθμολογία (υπό την έννοια ότι η αξιολόγηση του μοντέλου της Πειραιώς ταιριάζει με εκείνη της Moody's), 13 απολαμβάνουν "premium" αξιολόγησης από την Moody's και 33 βαθμολογούνται πιο συντηρητικά από αυτό που υποδηλώνουν τα θεμελιώδη του μεγέθη.

  Όπως τονίζει η τράπεζα, σε ότι αφορά την Ελλάδα,  υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αξιολόγησης της Πειραιώς έναντι αυτής της Moody's. Συγκεκριμένα, η Moody's κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία Caa, ενώ σύμφωνα με το μοντέλο της Πειραιώς, η Ελλάδα έχει 40% πιθανότητα να είναι στη σειρά Ba και 37% πιθανότητα να είναι έχει βαθμολογία Β. Αυτή η "τεράστια" διαφορά τονίζει το πόσο ποιοτικοί παράγοντες συγκρατούν τις επίσημες αξιολογήσεις της Ελλάδας.

  Αυτός ο βαθμός υπερσυντηρητισμού πιθανόν να συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς το μοντέλο μας υποδεικνύει τη συνεχή βελτίωση της "θεωρητικής" αξιολόγησης της Ελλάδας. Για να υπολογισθεί η μελλοντική εξέλιξη της αξιολόγησης της Ελλάδας, η Πειραιώς ενσωματώνει τις προβλέψεις για   την ελληνική οικονομία. Υπό την προϋπόθεση ότι το μακροοικονομικό σενάριο της Πειραιώς για την Ελλάδα θα υλοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί στα όρια της επανάκτησης βαθμού investment grade μέχρι το 2020.

  To σενάριο της Πειραιώς έχει τις εξής προϋποθέσεις: επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας άνω του 2% στα επόμενα τρία χρόνια, θετικοί ρυθμοί πληθωρισμού, 3,5% πλεονάσματα το 2018-2019 και ανάκαμψη των δεικτών οικονομική δραστηριότητας όπως οι τουριστικές αφίξεις, η ανεργία, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή.

   

  Ελ. Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων