Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Δεκ-2017 14:45

  ΕΚΤ: Επιβεβαιώνει τη μείωση του QE από τον Ιανουάριο

  ΕΚΤ: Επιβεβαιώνει τη μείωση του QE από τον Ιανουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καμία έκπληξη δεν επιφύλασσαν οι σημερινές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

  Παράλληλα, το Δ.Σ. επαναλαμβάνει στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια "θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού".

  Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, "η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό".

  Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρίαση της τον Οκτώβριο τη μείωση των μηνιαίων αγορών από το επίπεδο των 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ, με ισχύ από τον Ιανουάριο.

  Τέλος, η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι "εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP. Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής".
  Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στη συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi στις 15.30 ώρα Ελλάδας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων