Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Δεκ-2017 09:51

  Moody's: Credit positive για τις τράπεζες η μείωση των NPEs

  Moody's: Credit positive για τις τράπεζες η μείωση των NPEs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:41

  Credit positive είναι για τις ελληνικές τράπεζες η επίτευξη των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), όπως παρουσιάζουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’s.

  Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, η κίνηση αυτή είναι credit positive διότι σταδιακά μειώνει το φορτίο των NPEs που βαραίνει τους ισολογισμούς τους.

  Τα NPEs στο σύστημα διαμορφωνόταν στα 99,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017 ή στο 56% του ΑΕΠ, υπεραποδίδοντας το στόχο των NPEs για 99,9 δισ. ευρώ, κατά 800 εκατ. ευρώ.

  Ο στόχος ήταν πιο φιλόδοξος σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν το 2016, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

  Το report της Moody’s προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 45% περίπου μέχρι το τέλος του 2019, και μείωση των NPE περίπου 35% την ίδια περίοδο.

  Η μείωση των NPLs και των NPEs τελικά, είναι η πιο σημαντική πρόκληση των ελληνικών τραπεζών, και θα απαιτήσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα δύο χρόνια.

  Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών και να απελευθερωθεί κεφάλαιο για την υποστήριξη των παραγωγικών οικονομικών τομέων.

  Η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με το βραχίονα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν στόχους και για τα NPLs και για τα NPEs. Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά αυτούς τους στόχους, σε τριμηνιαία βάση, και ενθαρρύνουν τις τράπεζες να διαθέσουν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της οικονομίας.

  Αντιστοίχως, οι τράπεζες έχουν μειώσει τον όγκο των NPEs κατά 7,6% μετά από την κορύφωσή τους το Μάρτιο του 2016, υπεραποδίδοντας των αρχικών στόχων για τα NPEs που τέθηκαν το 2016 κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ και τον στόχο για τα NPLs κατά 300 εκατ. ευρώ.

  Οι τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs τους κατά κύριο λόγο εντοπίζοντας τις βιώσιμες επιχειρήσεις και εφαρμόζοντας βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

  Σε σχέση με προηγούμενους στόχους, υπάρχει αλλαγή στο μείγμα των οδηγών πίσω από τη στοχευμένη μείωση των προβληματικών δανείων, με τις τράπεζες να σκοπεύουν να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων και να αυξήσουν το ποσό των διαγραφών.

  Επιπλέον, οι αναθεωρημένες καθαρές εισροές NPEs είναι υψηλότερες, αποτυπώνοντας τις δύσκολες ακόμη οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και ενσωματώνοντας χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα.

  Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις επηρεάζουν το ρυθμό με τον οποίο ένα δάνειο καθίσταται εκ νέου προβληματικό και την πιστωτική ανάπτυξη, με τη χαμηλότερη εκτιμώμενη πιστωτική ανάπτυξη να οδηγεί σε οριακά υψηλότερα ποσοστά NPLs και NPEs σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο.

  Εκτός της βελτίωσης των NPEs κατά 2,1 δισ. ευρώ κυρίως μέσω αναδιάρθρωσης δανείων, διαγραφές 10,6 δισ. ευρώ και πωλήσεις δανείων 11,6 δισ. ευρώ, οι τράπεζες στοχεύουν σε ρευστοποιήσεις περί τα 10,6 δισ. ευρώ και εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ για την  βελτίωση της συνολικής ποιότητας των asset.

  Η συντονισμένη προσπάθεια των τραπεζών να πετύχουν τους επιχειρησιακούς τους στόχους και να βελτιώσουν την ποιότητα των assets του συστήματος, είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότερη συμβολή στην παραγωγικότητα και ανάπτυξη της Ελλάδας.

  Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει το εκτελεστικό ρίσκο για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων λειτουργικών στόχων εν τω μέσω ενός δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος και δεδομένου ότι η πλειοψηφία της μείωσης των NPEs θα τεθεί σε ισχύ στη διάρκεια του 2018-2019.

  Ακόμη και αν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους μέχρι το τέλος του 2019 για τα NPLs, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων στην ΕΕ, περιορίζοντας την ανοδική δυναμική της πιστωτικής τους ποιότητας και των αξιολογήσεων.

   

  Έφη Ευθυμίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων