Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 14:00

  Οριστικοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ

  Οριστικοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εποπτική αρχή της Επιτροπής της Βασιλείας, η Ομάδα των Επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Οργανισμών (GHOS) ενέκρινε τα εκκρεμή θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ, όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

  "Η απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο που θα καταστήσει το πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια πιο ισχυρό και θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη στα τραπεζικά συστήματα", δήλωσε ο Mario Draghi, επικεφαλής της GHOS και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  "Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν από την GHOS ολοκληρώνει πλέον την παγκόσμια μεταρρύθμιση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης", πρόσθεσε ο Draghi.

  Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια που διακρατούν για επισφαλή δάνεια, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Οι τράπεζες πάντως θα έχουν αρκετό χρόνο για να χτίσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα καθώς οι νέοι κανονισμοί θα αρχίσουν να υιοθετούνται από το 2022 και μέχρι το 2027.

  Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:
  -    Μία αναθεωρημένη τυποποιημένη μέθοδο για τον πιστωτικό κίνδυνο, η οποία θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα και την ευαισθησία στον κίνδυνο στην υφιστάμενη προσέγγιση

  -    Αναθεωρήσεις στην προσέγγιση για εσωτερικές αξιολογήσεις του πιστωτικού κινδύνου καθώς και στο πλαίσιο για την προσαρμογή πιστωτικής αποτίμησης (credit valuation adjustment ή CVA)

  -    Μια αναθεωρημένη τυποποιημένη μέθοδο για τον λειτουργικό κίνδυνο και αναθεωρήσεις στις μετρήσεις του δείκτη μόχλευσης καθώς και ένα απόθεμα ασφαλείας για τράπεζες παγκόσμιας συστημικής σημασίας

  -    Τέλος υιοθετούνται όρια για να περιορίζεται ο βαθμός που οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα για να υπολογίσουν την αξία των σταθμισμένων για τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων.

  "Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν να μειωθεί η μεγάλη μεταβλητότητα στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων σταθμισμένου κινδύνου των τραπεζών και θα βελτιώσουν τη συγκρισιμότητα και διαφάνεια των δεικτών βασικών κεφαλαίων", ανέφερε από την πλευρά του ο Stefan Ingves, πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας και διοικητής της Riksbank.

  "Τώρα που η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Βασιλείας ΙΙΙ έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει να εστιάσουμε στο σημαντικό έργο της διασφάλισης πως τα πρότυπα θα εφαρμοστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει σε αυτό το πλαίσιο να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των προτύπων της Βασιλείας ΙΙΙ".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων