Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 12:04

  ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο

  ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο 1,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
   


  Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2017 ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,7% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

  Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 - Νοεμβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 - Νοεμβρίου 2016 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2014 - Νοεμβρίου 2015.

  Σύγκριση Νοεμβρίου 2017 με Οκτώβριο 2017

  Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

  1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
  9,9% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω του χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
  0,9% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω του χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
  0,7% στις Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).
  0,6% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

  2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
  0,1% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: νωπά φρούτα, ελαιόλαδο, τυριά, αρνί και κατσίκι, ζυμαρικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, νωπά λαχανικά.
  0,5% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.
  0,3% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

  Σύγκριση Νοεμβρίου 2017 με Νοέμβριο 2016

  Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,1% τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2016, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

  1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
  0,7% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες.
  7,5% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.
  1,3% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  5,6% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.
  1,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  1,2% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

  2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
  0,1% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.
  2,3% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  1,2% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.
  1,5% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: προσωπικούς υπολογιστές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής - άνθη – κατοικίδια ζώα.
  1,5% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

  Εναρμονισμένος δείκτης

  Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Νοεμβρίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

  Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2017, παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

  Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 - Νοεμβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 - Νοεμβρίου 2016 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2014 - Νοεμβρίου 2015.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων