Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 08:13

  Τα ενεργειακά και η ατζέντα Αθήνας-Άγκυρας

  Τα ενεργειακά και η ατζέντα Αθήνας-Άγκυρας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δεν ήταν μόνο το θέμα της Ιερουσαλήμ, στο οποίο παρουσιάστηκε σύμπτωση απόψεων, στη χθεσινή κατά τα λοιπά συγκρουσιακή συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

  Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας περιλαμβάνονταν και τα ενεργειακά όπως δηλώθηκε και επισήμως μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από τον γαμπρό του, υπουργό ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον εποπτεύοντα το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

  Εντούτοις κατά πληροφορίες οι συζητήσεις για το κομμάτι της ενέργειας δεν υπεισήλθαν στα καυτά θέματα της διμερούς ατζέντας και παρέμειναν σε ασφαλές έδαφος, στο κομμάτι των αγωγών, εκεί όπου δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος.

  Άλλωστε μέσω του αγωγού TAP, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κατασκευάζεται σε Ελληνικό έδαφος και του αγωγού TANAP που προηγείται στο τουρκικό έδαφος, αναμένεται να δημιουργηθεί ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος, που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας με τις ευρωπαϊκές αγορές, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργειακή διαφοροποίηση, που αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ.

  Εδώ λοιπόν κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν διαπιστώθηκε η κοινή βούληση των δύο χωρών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αγωγών και τη λειτουργία του αγωγού εντός του χρονοδιαγράμματος. 

  Σε αντίθεση με την εύκολη σύγκλιση για το θέμα των αγωγών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν εθίγησαν άλλα ανοιχτά θέματα, όπως για παράδειγμα η πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει χερσαίο αγωγό προκειμένου να αποτελέσει το διάδρομο προς την Ευρώπη και για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το ίδιο ισχύει, τέλος, και για  τα ενεργειακά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από Ελλάδας και Τουρκίας για έρευνες υδρογονανθράκων…

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων