Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 08:08

  Υπ. Υποδομών: Μόνο για τις μελέτες είμαστε αρμόδιοι στα αντιπλημμυρικά έργα

  Υπ. Υποδομών: Μόνο για τις μελέτες είμαστε αρμόδιοι στα αντιπλημμυρικά έργα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  "Το 2017 η έμφαση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στις πλατείες", έλεγε, πριν από περίπου ένα χρόνο, στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.  

  Μετά την πρόσφατη τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής, όπου 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους, επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν το υπουργείο Υποδομών για το εάν υπήρξε ολιγωρία στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη διαχείριση κινδύνων. Κι αυτό δεδομένου ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες και διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιπλημμυρική θωράκιση.  

  Αρμόδιο μόνο για τις μελέτες το Υποδομών...

  Ωστόσο, σε αντίθεση με τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Δεκεμβρίου 2016, σήμερα οι διατυπώσεις της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτικών Έργων, που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Υποδομών (Γ.Γ.Υ), μοιάζουν να είναι αρκετά πιο μετριοπαθείς. 

  Από την απάντηση προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, και η...καθιερωμένη δήλωση απέκδυσης αρμοδιότητας. 

  Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα: 

  -το υπουργείο Υποδομών έχει την αρμοδιότητα μελέτης σε εννέα έργα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής

  -η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, "σύμφωνα με τον Καλλικράτη και με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών του Σεπτεμβρίου 2016”

  -για αντιπλημμυρικά που μελετώνται από την Γ.Γ.Υ. και ωσότου εγκατασταθεί εργολάβος, όλες οι εργασίες συντήρησης, μικροεπεμβάσεων κλπ "ασκούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής”

  - για τα μικρά έργα, π.χ. δίκτυα ομβρίων, οι αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας ανήκουν στους αντίστοιχους Δήμους της Περιφέρειας

  ...αλλά έτοιμο να δημοπρατήσει νέα έργα

  Το υπουργείο Υποδομών, λοιπόν, εμφανίζεται ως αρμόδιο μόνο για τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων. 

  Παρόλα αυτά, θα προχωρήσει στη δημοπράτηση πέντε έργων και μελετών, αξίας 212 εκατ. ευρώ (βλ.πίνακα παρακάτω), που υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής. Προϋπόθεση; Αυτά να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο, όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.  

  Στο δια ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα συγκεκριμένα έργα εντάσσονται σε μία ομάδα έργων προϋπολογισμού της τάξης των 520 εκατ. ευρώ, με μεγάλο βαθμό ωριμότητας. Μάλιστα, 14 έργα ύψους 130 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζονται "επείγοντα” και μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2018. 

  Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προαπαιτούμενο είναι να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να παρακαμφθούν οι μακρόχρονες διαδικασίες που σχετίζονται με τις απαλλοτριώσεις και την επιτάχυνση ολοκλήρωσης των δημοσίων συμβάσεων. Κι αυτό επειδή στόχος είναι η άμεση έναρξη των συγκεκριμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης περιοχών υψηλού κινδύνου της Αττικής.

   

  Οι μελέτες

  Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Υποδομών, το υπουργείο Υποδομών έχει την αρμοδιότητα μελέτης σε εννέα έργα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως έργα εθνικού επιπέδου και είναι τα εξής:

  -Διευθέτηση οριοθέτησης του ποταμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες, ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Αττική Οδό
  -διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς
  -μελέτη διευθέτησης ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα) Ν.Αττικής
  -διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου
  -διευθέτηση Ρ.Αγ.Γεωργίου Ανατ.Αττικής
  -διευθέτηση χειμάρρου Αγ.Γεωργίου (Γιαννούλας) Θριασίου Πεδίου Δ.Αττικής
  -διευθέτηση-οριοθέτηση ρέματος Ραφήνας
  -έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε λεκάνες απορροής περιοχής Μαραθώνα Αττικής
  -έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα ομβρίων στη Ν.Μάκρη Αττικής

  "Όλες οι λοιπές αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και ασκούνται μέσω των καθ'ύλην αρμόδίων υπηρεσιών της, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Ν. 3852/10 "Πρόγραμμα Καλλικράτης”. Και συγκεκριμένα στο άρθρο 186 Παρ.ΙΙ-τομέας Στ., περ.3 και περ.15, καθώς και στο με αριθ.πρωτ. Οικ.28552/15-09-2016 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα "ενέργειες δήμων και περιφερειών της χώρας προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων” σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα. 

  Για τα μικρότερα έργα, όπως δίκτυα ομβρίων, οι αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας ανήκουν στους αντίστοιχους Δήμους της Περιφέρειας. 

  Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που μελετώνται από την Γ.Γ.Υ. και μέχρι την εγκατάσταση εργολάβου, που θα εκτελέσει τις εργασίες νέας μελέτης, όλες οι εργασίες συντήρησης, καθαρισμού, αστυνόμευσης, μικροεπεμβάσεων κλπ. ασκούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

  Επίσης, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, η Γ.Γ.Υ. στην παρούσα φάση, υλοποιεί τις εξής μελέτες αντιπλημμυρικών, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

  vjbghj

  Το υπουργείο Υποδομων προωθεί ακόμη, στη Δυτική Αττική, εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, την επικαιροποίηση του master plan των αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2018. 

  Προωθεί και τη δέσμευση πίστωσης 674,5 χιλ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών του αποχευτικού δικτύου στο Δ.Κ. Χαλκουτσίου-Τ.Κ. Συκάμινου στον Ωρωπό από θεομηνίες.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων