Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Δεκ-2017 13:26

  Μπλόκο από τους Θεσμούς στη διόρθωση της τιμολόγησης φαρμάκων

  Μπλόκο από τους Θεσμούς στη διόρθωση της τιμολόγησης φαρμάκων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές φαρμάκων, παρά το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε., φαίνεται να ζητούν οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη νομιμότητα εφαρμογής των διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκων τις οποίες επιβάλουν οι Θεσμοί.

  Σύμφωνα με τις επιδιώξεις της ομάδας του Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος είναι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών για θέματα Υγείας, δεν επιτρέπεται να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να λάβουν αύξηση τιμής φάρμακα που, λόγω της πολιτικής των Θεσμών, έχουν οδηγηθεί σε τιμές χαμηλότερες από την χαμηλότερη τιμή στην ΕΕ.

  Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες έθεσαν υπόψη στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2004 που κρίνει αντισυνταγματική (κατά το αρθ. 5 παρ 1 του Συντάγματος) την εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη ως τιμή για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Ζήτησαν λοιπόν να μπορέσουν να ευθυγραμμίσουν τις τιμές αυτών των προϊόντων τουλάχιστον με τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, ώστε να μην συνεχίζει η κυβέρνηση να εφαρμόζει η Πολιτεία διατάξεις που έχουν κριθεί οριστικά ως αντισυνταγματικές.

  Οι Θεσμοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, όχι μόνο δεν επέτρεψαν το αίτημα ευθυγράμμισης των τιμών, αν και γενόσημα προϊόντα δεν θα έπρεπε να ανατιμολογηθούν λόγω του ότι η τιμή τους είναι ήδη χαμηλότερη από το 65% της χαμηλότερης τιμής στην ΕΕ, αλλά απαίτησαν να μειωθούν περαιτέρω αυτές οι ήδη αντισυνταγματικές τιμές κατά τουλάχιστον 10%.

  Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ύποπτη τη εμμονή αυτή των θεσμών γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν δικαιολογείται από την "ανάγκη εξοικονόμησης δημοσιονομικών πόρων". Και αυτό, όταν η ελληνική πλευρά είχε τεκμηριώσει ότι η νόμιμη ανατιμολόγηση των γενοσήμων θα είχε αμελητέο δημοσιονομικό κόστος.

  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, γεννάται η υπόνοια ότι ο πραγματικός στόχος των παρεμβάσεων του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών μπορεί να είναι η εξώθηση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε αφανισμό μέσω ενός εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου τιμών.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων