Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 12:09

  Capital Economics: Εύθραυστη η κατάσταση της Ελλάδας λόγω του τρόπου που πετυχαίνει τα πλεονάσματα

  Capital Economics: Εύθραυστη η κατάσταση της Ελλάδας λόγω του τρόπου που πετυχαίνει τα πλεονάσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα πρόσφατα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων τους κατά το 2017, επισημαίνει η Capital Economics σε νέο της report, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κατάσταση της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη λόγω του τρόπου που πετυχαίνει τα πλεονάσματα.

  Κατά τη διάρκεια των 10 μηνών έως τον Οκτώβριο, όλες οι περιφερειακές χώρες σημείωσαν βελτίωση στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πράγματι, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία είχαν μικρά πλεονάσματα από έλλειμμα το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και η Πορτογαλία μείωσαν τα ελλείμματά τους όπως και η Ιταλία.

  Ενώ η Ιρλανδία και η Ελλάδα κατέγραψαν παρόμοια πλεονάσματα του προϋπολογισμού  ως ποσοστό του ΑΕΠ, η διαφορά μεταξύ των φορολογικών εσόδων και των δαπανών των δύο χωρών είναι τεράστια.

  Κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2017, τα έσοδα της Ιρλανδίας αυξήθηκαν απότομα σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την μικρή αύξηση των δαπανών. Αντίθετα, τα ελληνικά έσοδα μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.

  Η άνοδος των εσόδων της Ιρλανδίας αντανακλά τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες φορολογικές εισπράξεις τον Οκτώβριο, οι οποίες είχαν ευθυγραμμιστεί με το στόχο του Υπουργείου Οικονομικών. Αν και τα συνολικά έσοδα (τα οποία περιλαμβάνουν και τα μη φορολογικά έσοδα) ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα φέτος, οι δαπάνες ήταν επίσης χαμηλότερες από το στόχο.

  Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενέκρινε το αίτημα της Ιρλανδίας να αποπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ νωρίς. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της Ιρλανδίας, το οποίο έχει ήδη μειωθεί ως αποτέλεσμα της μείωσης στις αποδόσεις των ομολόγων της αυτό το έτος, όπως επισημαίνει η Capital Economics.

  ξ

  Αντιθέτως, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστα. Βέβαια, τα τελικά στοιχεία του ισοζυγίου του προϋπολογισμού κατά τους δέκα μήνες έως τον Οκτώβριο ήταν καλύτερα από ό, τι στην ίδια περίοδο του 2016. Και παρά την απότομη πτώση, τα έσοδα ήταν λίγο υψηλότερα από τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού του 2018.

  Αλλά αυτό επιτεύχθηκε μόνο λόγω του ότι οι δαπάνες ήταν 25% χαμηλότερες από το προβλεπόμενο, κυρίως λόγω των περικοπών στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα, καθώς και των επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία και στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνει η C.E.

  Η Ελλάδα αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την γ' αξιολόγηση πολύ σύντομα, αλλά θα πρέπει να ολοκληρώσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει το Eurogroup στην εκταμίευση της επόμενη δόσης, όπως τονίζει.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων