Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 17:39

  Κουτεντάκης: Δεν αναγνωρίζουν πλήρως οι δανειστές την πρόοδο στη δημοσιονομική διαχείριση

  Κουτεντάκης: Δεν αναγνωρίζουν πλήρως οι δανειστές την πρόοδο στη δημοσιονομική διαχείριση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στοιχεία για πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε ποιότητα στοιχείων για τα δημοσιονομικά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, "Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας". 

  Μιλώντας στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ανέφερε πως ​δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως από τους δανειστές μας η τεράστια πρόοδος μας στη δημοσιονομική διαχείριση και στην ποιότητα των στοιχείων" και συμπλήρωσε: "Και τούτο παρά την θεαματική πρόοδο που έχει επιτευχθεί". 

  Ο κ. Κουτεντάκης μίλησε για ένα κλίμα που υπάρχει στην E.E. εις βάρος κρατών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, συμφωνώντας με ανάλογη θέση στην οποία εξέφρασε προηγουμένως ο Πορτογάλος οικονομολόγος Carlos Lobo που μετείχε στο ίδιο πάνελ.

  Υποστήριξε ότι το πρώτο στοίχημα είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουμε τα βήματα προς τα μπρος, τονίζοντας ωστόσο πως το δεύτερο στοίχημα που είναι πολύπλοκο, είναι αυτό της επικοινωνίας.

  Υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνουν με το δάχτυλο κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία ως παραδείγματα προς αποφυγή ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης. Αυτό ταιριάζει ως πολιτικό αφήγημα και πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να αλλάξει ειδικά αν υπάρξει εκλογή Πορτογάλου προέδρου του Eurogroup, σημείωσε ο ίδιος.

  Είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών για ανταλλαγή των εμπειριών και θα πρέπει να συνεχιστεί πιο εποικοδομητικά.

  Για το θέμα του έμψυχου δυναμικού που θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στα δημόσια οικονομικά είπε ότι το προσωπικό είναι λίγο και εξαντλείται. Ωστόσο ήταν κάθετα εναντίον της πρότασης που έχει τεθεί στο τραπέζι για εξωτερικούς αξιολογητές.

  Ο πυρήνας των αλλαγών πρέπει να γίνει από το εσωτερικό των υπουργείων, από το Γενικό Λογιστήριο, σημείωσε, τονίζοντας ότι μπορούν να υπάρξουν διαθέσιμα κονδύλια και μέσω του ΕΣΠΑ. 

  Η έρευνα

  Ο κ. Κουτεντάκης σχολίασε την έρευνα της Ernst & Young η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα δημοσιονομικής διαχείρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι του προξένησαν θετική έκπληξη τα στοιχεία αυτά.

  Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο κύριος Κazarian ανακοίνωσε τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης τα οποία δείχνουν, όπως είπε, ότι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση την ποιότητα των μηνιαίων δημοσιονομικών στοιχείων που κοινοποιούνται βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με βαθμολογία 312. Σε επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης πρώτη είναι η Ελλάδα με βαθμολογία 152, ακολουθεί η Πορτογαλία με βαθμολογία 118, η Γερμανία έχει βαθμολογία 74 και η Γαλλία 48.

  Ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε ότι το σκέλος της δημοσιονομικής διαχείρισης είναι ένα πακέτο παρεμβάσεων που δεν γίνεται μόνο λόγω του μνημονίου. Η Ελλάδα έχει την πλήρη πατρότητα τών δράσεων είπε και δεσμεύθηκε η κυβέρνηση να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων