Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 15:31

  Fitch: Σε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στοχεύουν Ελλάδα και πιστωτές

  Fitch: Σε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στοχεύουν Ελλάδα και πιστωτές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:46

  Ακόμη ένα βήμα προς την επανέναρξη των τακτικών εκδόσεων ομολόγων είναι το swap ομολόγων στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

  Όπως επισημαίνει, οι προσπάθειες να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, θα ενισχυθούν από τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση με το πρόγραμμα διάσωσης και την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους του επίσημου τομέα, που συνυπολογίζονται και τα δύο στην αξιολόγηση που αποδίδει ο οίκος.

  Οι κάτοχοι 20 διαφορετικών ομολόγων συνολικού κεφαλαίου 25 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012, συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με πέντε νέες εκδόσεις.

  Το ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 86% υποδηλώνει ότι η ανταλλαγή θα πετύχει τον στόχο της βελτίωσης της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας τη μελλοντική πρόσβαση στην αγορά.

  Σύμφωνα με τους FT, η Ελλάδα ελπίζει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2018 από εκδόσεις νέων ομολόγων με λήξεις 3-10 ετών.

  Το ελληνικό δημόσιο επέστρεψε στις αγορές τον Ιούλιο μετά από απουσία τριών ετών, με μια νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ και απόδοση 4,625%.

  Μια βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από την αγορά θα ήταν θετικό για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. "Θεωρούμε ότι και η Ελλάδα και οι πιστωτές του επισήμου τομέα έχουν στόχο μια "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, κάτι που θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει και προληπτική πιστωτική γραμμή".

  Η έκδοση ομολόγων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης των ομολόγων και να δημιουργήσει ένα μεγάλο μαξιλάρι κεφαλαίων πριν από το τέλος του προγράμματος.

  Η πρόσβαση στην αγορά μπορεί να εξαρτηθεί από το εάν οι προσδοκίες για την ελάφρυνση χρέους είναι πιθανό να ικανοποιηθούν (περισσότερο από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της οικονομίας είναι στα χέρια πιστωτών του επίσημου τομέα). Αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

  Όπως επισημαίνει, το Σάββατο η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία SLA με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν την αξιολόγηση. Εάν εγκριθεί, η συμφωνία θα μπορούσε να επικυρωθεί στις αρχές του επομένου έτους.

  Αυτό "υποστηρίζει την άποψή μας (όπως εκφράστηκε στην αξιολόγηση του Αυγούστου) ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς το επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρήγαγαν οι προηγούμενες.

  Τονίζει ακόμη ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι για τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα φαίνεται να έχουν μειωθεί, καθώς η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί αντιλαϊκά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια (συμπεριλαμβανομένων και αυτών για το διάστημα 2019-2020) χωρίς να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

  Ωστόσο παραμένουν ακόμη εμφανείς οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιστάσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, και το υψηλό δημόσιο χρέος και η εύθραυστη ανάπτυξη σημαίνουν ότι η συμμόρφωση με την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ("η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι πιο έντονη από αυτή της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας"), ίσως είναι δύσκολη.

  Το Eurogroup τον Ιούνιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με στόχο τη διατήρηση των χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% στη συνέχεια.

  Έχει επίσης επισημάνει ότι ο δεσμός μεταξύ ελάφρυνση χρέους και ανάπτυξη θα είναι ευέλικτος. Αυτό θα πρέπει να στηρίζει την εμπιστοσύνη της αγοράς και την πρόσβαση στην αγορά μετά το πρόγραμμα.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων