Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 15:04

  Citi: Ορατή η έξοδος από το μνημόνιο - "αγκάθια" το ΔΝΤ και το χρέος

  Citi: Ορατή η έξοδος από το μνημόνιο - "αγκάθια" το ΔΝΤ και το χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως αναμενόταν, έχει αποδειχθεί μία από τις πιο ομαλές στo bailout story της Ελλάδας που "μετρά" 7,5 χρόνια, σημειώνει σε σημερινό της note η Citigroup, προσθέτοντας πως η τελική έγκριση της αξιολόγησης αναμένεται κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, μετά την έγκριση των συμφωνηθέντων μέτρων από το Κοινοβούλιο, κάτι που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 5 δισ. ευρώ.

  Η αξιολόγηση ήταν εντυπωσιακά ομαλή εν μέρει επειδή το ΔΝΤ δεν προέβαλε αντιρρήσεις, όπως έκανε στο παρελθόν, διατηρώντας έναν πιο ουδέτερο ρόλο μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται η απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι.

  Όπως σχολιάζει η Citigroup, το τέλος του έπους των διασώσεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα τώρα, και είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να εργαστούν για μια επιτυχημένη καθαρή έξοδο.

  Ωστόσο, όπως τονίζει, η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο το 2018 πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ (μόνο 40,2 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα).

  Η συμμετοχή του ΔΝΤ, που ήθελε έντονα η Γερμανία από την έναρξη του προγράμματος, αποτελεί το άλλο σημαντικό αγκάθι του ελληνικού προγράμματος.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, μπορεί να μην συμβεί ποτέ και το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί έτσι κι αλλιώς.  Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι οι πιθανότητες για μια "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

  Ελευθερίας Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων