Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 20:00

  "Aνεπίσημη" εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος μεταξύ ΔΝΤ-ESM

  "Aνεπίσημη" εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος μεταξύ ΔΝΤ-ESM
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Για το ΔΝΤ, όπως επαναβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπός του από την Ουάσιγκτον, το ελληνικό χρέος παραμένει "μη βιώσιμο” μέχρι η Ευρωζώνη να αποφασίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα το ελαφρύνουν περισσότερο.

  Τότε και μόνο τότε, αφού αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, θα κρίνει αν το χρέος έχει τις εγγυήσεις για να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

  Και κατά συνέπεια, τότε θα αποφασισθεί αν θα προχωρήσει (τον Φεβρουάριο) στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ξαναμπαίνοντας στο ελληνικό πρόγραμμα. Γιατί μέχρι τότε δεν είναι. Η παρουσία του είναι μόνο συμβουλευτική των ευρωπαϊκών Θεσμών στη διαδικασία των αξιολογήσεων...

  Για το ΔΝΤ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κρέμεται ακόμα από την διελκυστίνδα μεταξύ πρωτογενών πλεονασμάτων και εξυπηρέτησης του χρέους. Σύμφωνα με το Ταμείο η βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους συναρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, με τρόπο που η παραγωγή των πρωτογενών πλεονασμάτων να μην εμποδίζει την σταθερά υψηλή ανάπτυξη.

  Και τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη Συμφωνία του Eurogroup κατά το ΔΝΤ είναι πολύ υψηλά και εμποδίζουν την ανάπτυξη.

  Έτσι το ΔΝΤ κρατάει την Ευρωζώνη αντιμέτωπη με το δίλημμα είτε να υλοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τέτοια που η εξυπηρέτησή τους να μη απαιτεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είτε να μειώσει τις απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Η Ευρωζώνη και ο ESM απέναντι στο δίλημμα αυτό, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει.. δίλημμα. Γιατί το ελληνικό χρέος με τόσο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (πράγματι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης) στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του είναι εύκολα εξυπηρετήσιμο και κατά συνέπεια βιώσιμο.

  Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλιγκ εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, "οι πιθανότητες είναι καλές η χώρα να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται μόνη της σε τακτική βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018...”.

  Σε όλες σχεδόν τις ομιλίες του τους τελευταίους μήνες ο ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού βραχείωνα, που φιλοδοξεί να μεταλλαχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, επαναλαμβάνει οτι η σύνθεση του ελληνικού χρέους, παρά τον όγκο του έχει πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης με τα μέτρα (βραχυπρόθεσμα) και τις επιμέρους αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

  Πράγματι ακόμα και αν αναστραφεί η καμπύλη επιτοκίων στην Ευρωζώνη από την ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια (κάποια στιγμή θα γίνει), το ελληνικό χρέος έχει "ασφαλισθεί” μέσω του ESM για τα επόμενα 30 χρόνια σε επίπεδα επιτοκίων μεταξύ 1,6% - 1,8%. Επίπεδο που συναντάς σε λίγες ευρωπαϊκές χώρες και σε ελάχιστες στον ευρωπαϊκό νότο.

  Μετά δε και την τελευταία μίνι αναδιάρθρωση με το swap η οποία έγινε στην ίδια λογική, η σύνθεση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται να έχει ενα από τα καλύτερα "προφίλ” εξυπηρέτησης μέσα στην Ευρωζώνη για τις επόμενες τρείς δεκαετίες τουλάχιστον.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξοικονόμηση αυτή για τα επόμενα χρόνια – λόγω του χαμηλού επιτοκίου – αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση αφού η εξυπηρέτησή του περιορίζεται σε ποσοστά πολύ κοντά στο 5% του ΑΕΠ, που είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη.

  Αν μάλιστα στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης αντικατασταθεί το "ακριβό” δάνειο του ΔΝΤ (επιτόκιο που υπερβαίνει το 3,5%) με δάνειο από τον ESM (επιτόκιο 1,5%) - όπως προτίθεται να κάνει το ESM και το εξετάζει θετικά το ΔΝΤ - τότε το κόστος αυτό χαμηλώνει ακόμα περισσότερο. 

  Στην διελκυστίνδα αυτή βέβαια, σημαντικός παράγοντας θα είναι και ο τρίτος παράγοντας, δηλαδή οι αγορές.

  Και στο σημείο αυτό το ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ παίζουν ένα στοίχημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ετοιμάζοντας τρεις εκδόσεις ομολόγων, όπως εξήγησε στο capital.gr αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, σε χρονικές διάρκειες  επτά, τριών και δέκα ετών.

  Οι εκδόσεις αυτές παρ' ότι στοχεύουν στο να ενισχύσουν το εγγυητικό "μαξιλάρι” για το χρέος τα πρώτα χρόνια μετά το 2018, εντούτοις θα δείξουν έμπρακτα και το πώς αντιμετωπίζουν οι αγορές το ελληνικό χρέος πλέον.

  Αυτός ο παράγοντας και ειδικά το πρώτο ομόλογο, το επταετές που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του έτους θα επηρεάσει σημαντικά το κλίμα μέσα στο οποίο το ΔΝΤ θα υποχρεωθεί να ανοίξει και επίσημα την συζήτηση για το χρέος τον Φεβρουάριο του 2018.           

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων