Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 17:09

  Παρασκήνιο "μετακίνησης" για τα δύσκολα προαπαιτούμενα

  Παρασκήνιο "μετακίνησης" για τα δύσκολα προαπαιτούμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Ο χαρακτήρας της τέταρτης αξιολόγησης επιτρέπει σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους να απορροφηθούν σ' αυτήν – οι ελάχιστες  – εκκρεμότητες που ενδεχομένως δεν είναι ακόμα "ώριμες” να κλείσουν σε επίπεδο SLA (staff level agreement) μέσα στις επόμενες ώρες στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

  Για τη "δυνατότητα" αυτή μίλησε στο Capital.gr αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας θέλοντας να επισημάνει την ετοιμότητα όλων των πλευρών να "τρέξει” η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της θετικής δυναμικής που έχουν πλέον οι συζητήσεις και από τις δύο πλευρές, ακόμα και αν εντέλει  εντοπισθούν ανυπέρβλητα προβλήματα σε κάποια από τα προαπαιτούμενα.

  Άλλωστε όπως επισημαίνεται αρμοδίως, "αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν” και έχει διευκολύνει τις διαδικασίες. 

  Η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει άλλωστε τη μορφή των προηγούμενων αξιολογήσεων, αλλά θα αποτελέσει την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα συνδυασθεί ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας. 

  Αυτό θα περιλαμβάνει τόσο τις εκκρεμότητες από το τρίτο πρόγραμμα, όσο και τις αποφάσεις που θα αφορούν τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας, τόσο ως προς το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο – κυρίως – και με το πλαίσιο εποπτείας με ή χωρίς το ΔΝΤ. Αυτές οι αποφάσεις θα διαμορφώσουν το "περιβάλλον” μέσα στο οποίο θα κριθεί η "καθαρή” ή μή επιστροφή στις αγορές από το φθινόπωρο του 2018. 

  Πάντως τα προβλήματα που ενδέχεται τις επόμενες ώρες να αναγκάσουν σε κάποιες – ελάχιστες – μετακινήσεις εκκρεμοτήτων προς το 2018, συνδέονται βασικά με την παρέμβαση του ΔΝΤ στην διαδικασία των συζητήσεων. 

  Αν και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας "δεν έχουν εντοπισθεί ακόμα τέτοια προβλήματα...”. 

  Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες μέχρι στιγμής επικρατεί η εκτίμηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα περάσει ως θέμα από το Eurogroup, "χωρίς να αφήσει πίσω της σοβαρές εκκρεμότητες...” καθώς η προσοχή των Υπ. Οικονομικών στρέφεται πλέον στις μεταβολές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Ευρωζώνης ακόμα και με υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο. 

  Ειδικά στο θέμα του προέδρου του Eurogroup οι διαγκωνισμοί έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα για το ποιός και πώς θα αντικατασταθεί ο κ. Ντάϊσλεμπλουμ. 

  Πάντως το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Γερμανία με το SPD να είναι η μοναδική εναλλακτική – ως κυβερνητικός συνεργάτης του CDU – στο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών, φαίνεται να έχει αυξήσει τις σχετικές πιέσεις από όλες τις πλευρές για το θέμα της επιλογής του νέου προέδρου στο Eurogroup, παρά το αντίθετο.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων