Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 08:29

  Πρώτοι οι έξι μισθοί των εργαζομένων στον κατάλογο πιστωτών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρώτοι οι έξι μισθοί των εργαζομένων στον κατάλογο πιστωτών

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρόταση της ελληνικής πλευράς για να επανέλθουν τα δεδουλευμένα στην πρώτη θέση του καταλόγου των πιστωτών που ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα σε περιπτώσεις που μία επιχείρηση τίθεται υπό εκκαθάριση και εκπλειστηριάζονται τα περιουσιακά στοιχεία της. Πρόκειται ουσιαστικά για τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας)  η οποία -αν συμφωνήσουν οι δανειστές- θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή αλλάζοντας τον λεγόμενο κατάλογο πιστωτών από 1η Ιανουαρίου 2018.

  Η αλλαγή στη σειρά των πιστωτών είχε ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο το 2015. Μέχρι τότε η σειρά ήταν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι στην πρώτη θέση, τράπεζες με υποθήκη στη δεύτερη, λοιποί πιστωτές στην τρίτη και κάτω.

  Σήμερα, με βάση τον νόμο του 2015, η σειρά είναι: Τράπεζες και δημόσιο με υποθήκη κατά 65% στην πρώτη θέση, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι κατά 25% στη δεύτερη και λοιποί πιστωτές στην τρίτη. Τώρα ζητούν να γίνει:

  Εργαζόμενοι (για δεδουλευμένα 6 μηνών) και φόροι υποθηκευμένων ακινήτων π,.χ ΕΝΦΙΑ στην πρώτη θέση, τράπεζες και δημόσιο με υποθήκες δεύτερη θέση και δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι (για περαιτέρω χρέη αν υπάρχουν) στην τρίτη.   

  Η διάταξη άλλωστε που ισχύει μέχρι σήμερα, με δεδομένο ότι τέτοιου τύπου διαδικασίες αφορούσαν σε επιχειρήσεις που χρωστούσαν πολλούς μήνες δεδουλευμένα στους εργαζόμενούς τους -αλλά και αποζημιώσεις- άφησε χιλιάδες εργαζομένους εκτεθειμένους. Αν η διάταξη περάσει σε περίπτωση πλειστηριασμού ή αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων στον κατάλογο των πιστωτών που ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα θα προηγούνται οι εργαζόμενοι με έξι μισθούς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων