Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 12:10

  Σήμερα στις Βρυξέλλες η κόντρα για την Ελλάδα με την ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σήμερα στις Βρυξέλλες η κόντρα για την Ελλάδα με την ΕΚΤ

  Του Γ. Αγγέλη

  Σήμερα πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο η κόντρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την ΕΚΤ με αφορμή την Ελλάδα και με ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των τραπεζών. Η Έκθεση του Συμβουλίου για τα τρία ελληνικά μνημόνια (16/11) επιμένει ότι η ΕΚΤ αφενός δεν έδωσε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και αφετέρου δεν αντιμετώπισε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τις διοικήσεις των τραπεζών. 
   
   Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την Έκθεση του Συμβουλίου για τα μνημόνια αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους, με σημείο – στόχο κυρίως την ΕΚΤ παρό,τι τα "πυρά" χτυπάνε και προς την Κομισιόν. 

  Κοινοτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η συζήτηση αυτή αφενός φέρνει στην επιφάνεια προβληματικούς χειρισμούς από πλευράς Κομισιόν και ΕΚΤ όσον αφορά το πώς συντάχθηκαν, αλλά και το πώς εφαρμόσθηκαν τα τρία μνημόνια για την Ελλάδα και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα για ένα μπρα ντε φερ ισχύος μεταξύ των οργανισμών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. 

  Ειδικά το σημείο στο οποίο επιμένει το Ελεγκτικό Συνέδριο όσον αφορά την ΕΚΤ ότι αρνήθηκε να παράσχει τα στοιχεία που της ζητήθηκαν αναμένεται να γίνει αφορμή για να εκφρασθούν έντονες κριτικές απέναντι στο πως η διοίκηση αντιμετωπίζει τις ευθύνες της έναντι των άλλων θεσμών. Στην πραγματικότητα όπως υποστηρίζεται από αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου "είναι άλλη μία ευκαιρία κατοχύρωσης του πεδίου ισχύος μεταξύ των θεσμών" της Ε.Ε. 

  Στη σημερινή περίπτωση όμως και ειδικά στο σημείο όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδίδει ευθύνες τόσο στη Κομισιόν όσο και -κυρίως- στην ΕΚΤ για το πώς αντιμετώπισαν τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κρατικό χρήμα (τα δάνεια προς την Ελλάδα) οι τόνοι αναμένεται να σηκωθούν αρκετά. Η "κατηγορία" είναι πως παρ΄ ό,τι οι ελληνικές τράπεζες σχεδόν κρατικοποιήθηκαν μέσω της χρηματοδότησης από το ΤΧΣ, εν τούτοις οι διοικήσεις τους παρέμειναν ως είχαν και πριν. Και μόνο με το τρίτο μνημόνιο υποχρεώθηκαν σε αξιολογήσεις και αλλαγές προσώπων. Η παρέμβαση είναι αρκετά ισχυρή και αναμένεται να προκαλέσει... απαντήσεις. Επιπλέον όπως υποστηρίζεται αρμοδίως είναι πολύ πιθανό στη συζήτηση αυτή και στην "πίεση" απέναντι στην ΕΚΤ να εκδηλωθεί και η ιταλική δυσαρέσκεια με αφορμή τον τρόπο που η ΕΚΤ αυξάνει τις πιέσεις της απέναντι στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα για τα κόκκινα δάνεια. 

  Όπως σχολιάζεται αρμοδίως "αναμένεται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση..." που είναι βέβαιο ότι θα έχει και συνέχεια με τις αντιδράσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ​. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων