Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 08:35

  Ενέκριναν προσλήψεις στους Δήμους "κόντρα" στον προϋπολογισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Η κυβέρνηση ενέκρινε χθες 8845 νέες μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους για το 2018, κάτι που... μάλλον δεν συνάδει με τον προϋπολογισμό τον οποίο κατέθεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

  Και αυτό γιατί ενώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προβλέπονται λιγότερα έσοδα από δημοτικά τέλη, η κυβέρνηση ενέκρινε υψηλότερες δαπάνες για αμοιβές δημοτικών υπαλλήλων από πλευράς δήμων.

  Μπορεί οι προσλήψεις αυτές να μην υπάγονται στο μνημονιακό κανόνα συνταξιοδοτήσεων-προσλήψεων, αλλά υπάγονται στο μνημονιακό ανώτατο πλαφόν των συνολικών δαπανών όλου του Δημοσίου για αμοιβές των υπαλλήλων του, μαζί και εκείνων στους Δήμους.

  Πιο συγκεκριμένα, από κοινού οι Υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών προχώρησαν χθες στην  έγκριση 8845 μονίμων προσλήψεων στους Δήμους.   

  Οι προσλήψεις αυτές εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση μετά από αιτήματα των ίδιων των Δήμων, οι οποίοι και θα καλύψουν το κόστος της μισθοδοσίας των νέων αυτών υπαλλήλων από "ίδια έσοδα", δηλαδή από ανταποδοτικά τέλη με τα οποία επιβαρύνονται οι κάτοικοι κάθε δήμου για συγκεκριμένους σκοπούς.

  Η κυβερνητική  ανακοίνωση αυτή, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται από αρμόδια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι θα επιβαρύνει  περί τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τους Δήμους, έγινε μία μόλις εβδομάδα μετά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού 2018.

  Στην έκθεση αυτή προβλέπεται ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη –με τα οποία θα καλυφθούν οικονομικά οι αμοιβές των νέων υπαλλήλων, θα είναι λιγότερα κατά 117 εκατ. ευρώ ή 9,9% σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν αποτυπωθεί μόλις τον περασμένο Μάιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για την περίοδο 2017 -2021.


  Έτσι ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 117 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη το 2018, η κυβέρνηση ενέκρινε νέες προσλήψεις κόστους 140 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι 8850 νέοι μόνιμοι εργαζόμενοι στους Δήμους θα έλθουν να αντικαταστήσουν τους 6100 συμβασιούχους που θα απολυθούν έως το Μάρτιο του 2018, καθώς λήγει και η τελευταία οκτάμηνη σύμβαση τους.

  Το επιπλέον κόστος για τους Δήμους για τους 2750 περισσότερους υπαλλήλους που θα απασχολήσουν (40-45 εκατ. ευρώ) είναι υψηλότερο σε σχέση με τα επιπλέον έσοδα που προβλέπονται από ανταποδοτικά τέλη το 2018 σε σχέση με το 2017 (19 εκατ. ευρώ).

  Επίσης οι 8850 μόνιμες ανταποδοτικές προσλήψεις στους Δήμους το 2018 θα έλθουν να καλύψουν το κενό των μόνιμων προσλήψεων στον τομέα αυτό της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κρατική επιχορήγηση την επόμενη διετία, σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr.

  Πιο συγκεκριμένα, με βάση πάντως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προβλέπονται μηδενικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού στους ΟΤΑ το 2018- 2019 (με βάση τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρήσεις το 2018 και 1 πρόσληψη για κάθε 2 αποχωρήσεις το 2019). Φέτος προβλέπονται 1963 μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ με βάση τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

  Σημειώνεται πως οι προσλήψεις στους Δήμους με βάση τα ανταποδοτικά έσοδα τους δεν υπάγονται στο μνημονιακό κανόνα αποχωρήσεων –προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο Δημόσιο.

  Αυτό σημαίνει πως εφόσον ένα Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες τις οποίες έχει, ότι μπορεί να μισθοδοτεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό, μπορεί να ζητήσει την έγκριση της κυβέρνησης για κάτι τέτοιο.

  To  γεγονός, όμως, ότι οι ανταποδοτικές μόνιμες προσλήψεις δεν υπάγονται στο μνημονιακό κανόνα αποχωρήσεων – προσλήψεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάγονται στο μνημονιακό ανώτατο πλαφόν της δαπάνης για αμοιβές (εισφορές και μισθοί) σε όλη τη γενική κυβέρνηση.

  Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί (στα πλαίσια του Μνημονίου) μία συγκεκριμένη πορεία της συγκεκριμένης δαπάνης από το 2017 έως το 2021, έτσι ώστε η δαπάνη της γενικής κυβέρνησης για εισφορές-μισθούς του Δημοσίου να συμβαδίζει με τους συνολικούς στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

  Κάθε παραβίαση αυτής της δέσμευσης θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, σημειώνουν υπηρεσιακά στελέχη του ΓΛΚ στο Capital.gr.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των Δήμων για 8.845 μόνιμες προσλήψεις

  - ΟΤΑ: Πέφτουν τα έσοδα από τέλη, αλλά αυξάνονται οι προσλήψεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων