Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Νοε-2017 09:37

  Διπλό crash test σήμερα σε Αθήνα–Βρυξέλλες για τράπεζες και προαπαιτούμενα

  Διπλό crash test σήμερα σε Αθήνα–Βρυξέλλες για τράπεζες και προαπαιτούμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στο δείπνο εργασίας του Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες,  το "κυρίως πιάτο" είναι η Ελλάδα και η πρόοδος αναφορικά με τα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης όπως αυτή αποτυπώνεται σε νέα στοιχεία που έχουν στείλει οι ελληνικές αρχές, αλλά και στο "τεφτέρι" των θεσμών που - μέχρι πρότινος - έδειχνε ποσοστό επίτευξης των ευρωπαϊκών προαπαιτούμενων κατά 30% περίπου.

  Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα διαμορφώσουν σήμερα το βράδυ το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά από αύριο στην Αθήνα.

  Οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης. Θα συντονισθούν με "plan A" να επιχειρήσουν τεχνική συμφωνία επί της αρχής μέσα στις επόμενες 6-7 ημέρες, δηλαδή έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο και πάλι έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα αλλά προς το παρόν χωρίς πρόβλεψη περί λήψης απόφασης.

  Υπάρχει και "Plan Β" που προβλέπει ότι αν δεν βρεθεί λύση για τεχνική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, οι θεσμοί να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις εν Αθήναις έως την 9η Δεκεμβρίου και να αναχωρήσουν τότε, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (μαζί με άλλους υπουργούς, τραπεζίτες και στελέχη μεγάλων εταιρειών) για τη Νέα Υόρκη και το συνέδριο του Capital Link στο οποίο πολλοί εξ αυτών είναι ομιλητές. Και τούτο σε μία προσπάθεια έως τότε να επιτευχθεί αυτή τεχνική συμφωνία κάτι που μετά τις εξελίξεις στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο πιεστικό.

  Σε κάθε περίπτωση, ως ορόσημο για την πολιτική συμφωνία είναι ορισμένη η Δευτέρα 22 Ιανουαρίου του 2018 όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ενώ όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ οι θεσμοί προς το παρόν διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι θα καταστεί εφικτός ο στόχος της 4ης Δεκεμβρίου.

  Τα μεγάλα μέτωπα
  Το πρώτο μέτωπο που θα ελέγξουν οι θεσμοί είναι αυτό των πλειστηριασμών (στην Αθήνα φτάνει σήμερα και κλιμάκιο του SSM). Υπενθυμίζεται ότι το ορόσημο λήγει στις 29/11 και θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

  Μεγάλο αγκάθι είναι και η ΔΕΗ όπως και τα υπόλοιπα ενεργειακά μέτωπα αλλά εκεί το βασικό στοιχείο είναι – εξηγούν αρμόδιες πηγές – να τελειώσουν όλα πριν τη λήξη του μνημονίου. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, των ιδιωτικοποιήσεων, ζητείται ένα σαφές σχέδιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο Υπερταμείο. Οι δανειστές ζητούν βήματα προόδου σε κινήσεις - ορόσημα όπως είναι αυτή της Εγνατίας Οδού, του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και του Ελληνικού.

  Ζητούν όμως να μην υπάρχουν και φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω κρατικών παρεμβάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά έργα. Επίσης πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ