Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 21:01

  Παιχνίδια εξουσίας με αφορμή την "τύχη" του ελληνικού προγράμματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παιχνίδια εξουσίας με αφορμή την "τύχη" του ελληνικού προγράμματος

  Του Γ. Αγγέλη

  Φαίνεται πως η "φωτιά” που άναψε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με την πρόσφατη Έκθεσή του, που αμφισβητεί ευθέως τον ρόλο της Κομισιόν και - κυρίως – της ΕΚΤ στα τρία ελληνικά μνημονιακά προγράμματα, εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης εξουσιών στην Ε.Ε..

  Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors) μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της Έκθεσής του στις 16 Νοεμβρίου για τα ελληνικά προγράμματα στήριξης, επιμένει ότι υπάρχουν θέματα στο πώς έχει ενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο πώς αυτή αντέδρασε στην αίτηση του ΕΕΣ για πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την έρευνά του. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι  διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας και ενός ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και αυτή η "θέση” πρόκειται να ξεδιπλωθεί με ενέργειες απέναντι στην ΕΚΤ που θα του εξασφαλίσουν τρόπους πρόσβασης στα έγγραφα που η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εκτίμησή του, "αρνήθηκε να παραδώσει...”.

  Η ένταση στις σχέσεις του ΕΕΣ και ΕΚΤ δεν είναι καινούργια υπόθεση και όσον αφορά τα ελληνικά προγράμματα εγκυμονείται εδώ και μήνες. Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης έδωσε το πράσινο φως για να κινηθούν ερωτηματικά που διαχέονται πλέον και στα εθνικά κοινοβούλια πριν καταλήξουν και πάλι στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήδη στην Ολλανδία έχουν κατατεθεί δεκάδες ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, όσον αφορά τον ρόλο των κοινοτικών θεσμών και ειδικά της Κομισιόν και της ΕΚΤ. 

  Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αφού περάσει μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες "ενισχυμένη” ως προς τα ερωτηματικά που θέτει για τον ρόλο της ΕΚΤ και το ...μπρα ντε φερ με την Φρανκφούρτη θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΕΣ υποστηρίζουν ότι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τις κατασταστικές συμβάσεις της ΕΚΤ, για να ελέγχουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά της.

  Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες αναφορές από πλευράς ΕΕΣ οι ελεγκτικού θεσμοί του θα υποβάλουν έκθεση στις νομοθετικές αρχές της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε σε ψήφισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναλύσει τον ρόλο της ΕΚΤ στα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα. Από την πλευρά της Αθήνας πάντως παρακολουθούν την "συζήτηση” αυτή με επιφυλάξεις καθώς όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σ' αυτή την διένεξη θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο πρόγραμμα...   

  Από την πλευρά της πάντως η ΕΚΤ "απαντά” στις αιτιάσεις του ΕΕΣ ότι το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών περιορίζει την εντολή του ΕΕΣ έναντι της ΕΚΤ ως προς την "εξέταση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ" και επιμένει ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων μας δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική έκθεση και δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις συναντήσεων με τους ελεγκτές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω οι πληροφορίες που παρέσχε η ΕΚΤ".

  Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι η διένεξη θα έχει συνέχεια και μάλιστα σε ένα αβέβαιο ως προς τις εξελίξεις ευρωπαϊκό περιβάλλον τους επόμενους μήνες...

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων