Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 13:15

  Αλλού ο παππάς, αλλού τα ράσα του... στην αγορά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αλλού ο παππάς, αλλού τα ράσα του... στην αγορά

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Το τελευταίο που απασχολεί αυτή την εποχή την αγορά και τις επιχειρηματικές ομάδες (ειδικά στον χώρο της μεταποίησης) είναι τα επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια και τερτίπια με απειλές σκανδάλων μέσα από λίστες φοροδιαφυγής ή με paradise papers.

  Αντίθετα, το κλίμα και η συνεχής υπονόμευση της οικονομίας από την πολιτικοποίησή της έχει φουντώσει για τα καλά το μεταναστευτικό επιχειρηματικό ρεύμα με χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες κινήσεις "στεγανοποίησης" (θα λέγαμε) του κορμού, μεγάλων και μικρών, επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος "...σε περιβάλλον κατανόησης σταθερότητας και συνεννόησης..." όπως μας εξηγούν επιχειρηματίες που κινούνται προς στην κατεύθυνση αυτή και ούτε μπορούσες να φαντασθείς πως θα μετανάστευαν. 

  Και όμως σήμερα είναι δύσκολο έως σπάνιο να βρεις παλαιά ελληνική φίρμα (της δευτερογενούς παραγωγής κυρίως) που να μην έχει πάρει τα μέτρα της. Να μην έχει κάνει το "κουμάντο" της ακόμη και ως "γέφυρα" μέχρι να φανεί κάποιος (επιχειρηματικά) υπολογίσιμος ορίζοντας στην οικονομία. 

  Αν μια ελληνική επιχείρηση δεν έχει μεταφέρει (ακόμη) τον τομέα παραγωγής της εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, και Σκόπια –την τελευταία τριετία-) έχει βρει τρόπο παραγωγικής συνεργασίας με άλλη (και "ανταγωνιστική") στήνοντας μοντέλο συνεργασίας χρήσιμο και κερδοφόρο και για τους δύο.

  Οι εργαζόμενοι που έχουν αποσπαστεί σε τέτοιας μορφής εγκαταστάσεις εκτός Ελλάδος ξεπερνούν τις 10.000 (μεγαλύτερο μέρος σε Ρουμανία και Βουλγαρία). 

  Εδώ είναι που ταιριάζει και η λαϊκή ρήση "αλλού ο παππάς, αλλού τα ράσα του..." μας λένε (μεταξύ σοβαρού και αστείου) παλαιά γνωστά ονόματα της αγοράς ακόμη και από τα τρόφιμα, τα φάρμακα, και τα οικοδομικά υλικά που (λογικά) δεν περίμενες πως θα ακολουθήσουν μεταναστευτικό δρόμο. 

  Η δε φυγή, που για το 2018 υπολογίζεται σε 6-8.000 ακόμη επιχειρήσεις, (με ποσοστό άνω του 50% από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θράκη, την Ήπειρο αλλά και την Πελοπόννησο), "αδειάζει" όλο και περισσότερο την Ελλάδα από παραγωγικό ιστό και οδηγεί σε προοπτική συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας στην παραγωγή κατά 200.000 άτομα. 

  Και αν ρωτήσεις, τις μεγαλύτερες από τις επιχειρήσεις αυτές, τι γίνεται με τις ευκαιριακές επενδύσεις, που προσφέρει η Ελλάδα, όπως βαυκαλίζονται στα οικονομικά υπουργεία... η απάντηση έρχεται αβίαστα.

  "Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε την φράση, επενδυτής στην Ελλάδα, στα συντομότερα ανέκδοτα..., (λένε), αλλά δεν φθάσαμε εκεί. Διατηρούμε την ελπίδα (προσθέτουν) ότι θα συνεχιστεί η σταθερή πορεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του τρίτου μνημονίου ώστε να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας σε ό,τι αφορά την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα". 

  Μέχρι τότε (συμπληρώνουν) υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Συρρίκνωση εντός Ελλάδος ο ένας. Και θεμέλια προστασίας της εν Ελλάδι δραστηριότητας, με εγκαταστάσεις εκτός Ελλάδος..., ο άλλος. 

  Και αναφερόμενοι σε εγκαταστάσεις εννοούν εκτός από την επιχειρηματική έδρα τη μετακόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του παραγωγικού τομέα της δράσης τους. 

  Με την προσοχή τους λοιπόν στραμμένη στην "διασπορά" επιχειρηματικής δράσης εκτός Ελλάδος (έτσι την λένε οι ίδιοι αστειευμένοι) βρίσκουν σοβαρό να ασχοληθούν και με την εσωτερική μικροπολιτική με την αποκάλυψη δήθεν σκανδάλων με "Δούρειους Ίππους" επιχειρηματικότητας  σε χώρους παραδείσων . 

  Τουλάχιστον με τον τρόπο που παρουσιάζεται και όχι με εκείνο που πραγματικά αξίζει ουσιαστικής προσοχής.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων