Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 17:00

  Η επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι και η αδυναμία αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι και η αδυναμία αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής

  Του Γ. Αγγέλη 

  Ο άνθρωπος από τον οποίο όλοι περίμεναν ότι θα εξαγγείλει τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου - όπως είχε γίνει φανερό ένα χρόνο πριν στη Μάλτα - η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα μπορέσει να το κάνει. 

  Είναι για πρώτη φορά που η Ε.Ε. θα βρεθεί σε ανάλογη θέση αδυναμίας. 

  Το κυβερνητικό αδιέξοδο στο Βερολίνο κατά τα φαινόμενα δεν μπορεί να ξεπερασθεί μέχρι τότε, καθώς ακόμα το ενδεχόμενο νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με μοναδικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών μέσα στο 2018, παραμένουν στον ορίζοντα, σαν πολύ πιθανά ενδεχόμενα.

  Το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική που έχει στηριχθεί στις πρωτοβουλίες του γαλλογερμανικού άξονα (δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο της συνέργειας μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών), η οποία μετά τη νίκη Μακρόν, είχε στοχεύσει στην ανακοπή της ισχυροποίησης των αντιευρωπαϊκών τάσεων ενόψει των ευρωεκλογών του 2019. 

  Βασικά στοιχεία αυτής της πορείας προς τους στόχους του 2019 ήταν οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική με σημείο αναφοράς, τις προτάσεις για το προσφυγικό, την αναβάθμιση του ESM σε EMF, τη δημιουργία θέσης Υπ. Οικονομίας της Ευρωζώνης, την προώθηση ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή άμυνα και τέλος την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

  Αυτή θα ήταν η απάντηση της Ε.Ε. στο Brexit. 

  Οι εξαγγελίες θα γίνονταν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και θα έπαιρναν τον δρόμο της υλοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία με την ιδιαίτερη προβολή της επέκτασης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια. 

  Τώρα αυτό το σχέδιο "φυγής προς τα εμπρός" τίθεται εν αμφιβόλω καθώς ο κ. Μακρόν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του ή να προωθήσει τις αλλαγές που έχει προαγγείλει, όσο το άλλο σκέλος του γαλλογερμανικού άξονα, η κυβέρνηση του Βερολίνου παραμένει αόρατη μέσα στην ομίχλη της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην γερμανική πολιτική σκηνή.

  Η ανησυχία στην Αθήνα 

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης γίνονται έντονες προσπάθειες για να έχει την δυνατότητα ο κ. Τσίπρας να συζητήσει τα θέματα αυτά στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψής του εκεί. 

  Και αυτό γιατί πέραν της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος, η Αθήνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ανιχνεύσει το πώς και πόσο θα επηρεασθούν οι εκκρεμείς συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά κυρίως για τα θέματα που επρόκειτο να ανοίξουν το πρώτο δίμηνο του 2018, όπως το θέμα του χρέους, αλλά και το συνολικό πακέτο της συμφωνίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

  Σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν τώρα στο Βερολίνο, οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο τώρα. 

  Παρ' όλα αυτά κοινοτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το κλίμα που επικρατεί, ευνοεί τις προσπάθειες από όλες τις πλευρές, να αποφευχθούν στο μεσοδιάστημα γεγονότα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν ή να διακόψουν τις αποφασισμένες διαδικασίες σε επίπεδο ευρωζώνης, όσον αφορά την Ελλάδα. Αυτό θα είναι το "κλίμα" μέσα στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις του κ. Τσίπρα στο Παρίσι. Και σ' αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ φαίνεται να έχει αναλάβει την ευθύνη παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν την συνέχεια...  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων