Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 19:47

  Οι 4 κίνδυνοι για τον Προϋπολογισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι 4 κίνδυνοι για τον Προϋπολογισμό

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου, η επιστροφή στις αγορές, τα μέτρα για το χρέος αλλά και το διεθνές περιβάλλον είναι οι 4 μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί κίνδυνοι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

  Στην Εισηγητική Έκθεση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αναφέρεται ότι "η επαλήθευση των τρεχουσών εκτιμήσεων για το 2018 (ανάπτυξη 2,5% και πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ) εξαρτάται από την πραγματοποίηση των παρακάτω οροσήμων που ενσωματώνονται στις υποθέσεις του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου".

  Αναλυτικά, οι 4 κίνδυνοι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ για την επιβεβαίωση του στόχου ανάπτυξης κατά 2,5% το 2018 είναι αυτοί:

  · Της ομαλής προόδου του προγράμματος στήριξης μέσω του ΕΜΣ, έως την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018,

  · Της ομαλής και ασφαλούς επιστροφής στις διεθνείς χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας έναντι μελλοντικών κλονισμών στις διεθνείς αγορές.

  · Της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ), και

  ·Της επικράτησης ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015 (προσφυγική κρίση, εσωστρέφεια σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ, πολιτική αποκλίσεων από το γενικότερο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας).

  Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι η θετική επίπτωση από την εμπέδωση της οικονομικής ομαλότητας, που εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε ταχύτερη ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αναμένεται να έχει επίδραση και στο 2018. Εξηγεί ότι σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2018 κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές, έναντι της εκτίμησης 3,6% στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018, λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης της εκτίμησης για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ του 2018, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε πραγματικούς όρους, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό από τον εκτιμώμενο ρυθμό του Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 (2,5% έναντι 2,4% αντίστοιχα).

  Το ΥΠΟΙΚ  εξηγεί ότι η πρόβλεψη για επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης το 2018 στηρίζεται στις προβλέψεις για:

  · θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ), που ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας,

  ·  θετική συνεισφορά από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης,

  · περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

  Στο σύνολο του 2017, οι κύριοι παράγοντες που αναμένεται να ωθήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 1,6% υψηλότερα σε σχέση με το 2016 σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι η αύξηση της απασχόλησης, η  υπέρβαση του  δημοσιονομικού στόχου του 2016, η συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη,  η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η η δέσμευση των θεσμών ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στην ομαλή επιστροφή της στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, μέσω της δημιουργίας ταμειακών αποθεμάτων κατά τις επόμενες εκταμιεύσεις του προγράμματος στήριξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων