Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 16:30

  Με στήριξη από θεσμούς και οίκους αξιολόγησης τα βήματα υλοποίησης του swap

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με στήριξη από θεσμούς και οίκους αξιολόγησης τα βήματα υλοποίησης του swap

  Του Γ. Αγγέλη
   
  Αρχές Δεκεμβρίου όταν θα εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο ανταλλαγής, που έχει δοθεί από το ελληνικό δημόσιο, θα αποτυπωθεί το πραγματικό αποτέλεσμα της κίνησης του ΟΔΔΗΧ και θα κριθεί η επιτυχία ή μη, στο πολύ-αναμενόμενο swap των 20 παλιών (PSI) ομολόγων με τις πέντε νέες σειρές ομολόγων συνολικού ύψους 29,6 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αλλά και τη διατύπωση προθέσεων στο εσωτερικό, η ανταλλαγή αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 100% των διαθέσιμων παλιών ομολόγων στην Ελλάδα, καθώς τόσο τα Ταμεία και οι μικροεπενδυτές όσο και οι τράπεζες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν.

  Το ποσό αυτό καλύπτει περίπου το 33% των 20 σειρών για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη η ανταλλαγή.  

  Στις ξένες αγορές το κλίμα φαίνεται να έχουν αναλάβει να το υποστηρίξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθώς οι σχετικές δηλώσεις μέχρι σήμερα συγκλίνουν όλες στη στήριξη των νέων εκδόσεων και του swap. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ χθες επέλεξε να πάρει δημόσια θέση μιλώντας ενισχυτικά για το swap.

  Όπως είπε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο: "Διαπιστώνουμε βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους με την πτώση των spread, όσο και θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο προτεινόμενο swap των ομολόγων. Η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους αξιολογείται θετικά από τις αγορές…". Στο κλίμα αυτό εκφράσθηκε πρόσφατα ο κ. Ρέγκλιγκ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Κομισιόν, αλλά και η Moodys που χαρακτήρισε θετικό πιστωτικό γεγονός την προώθηση και υλοποίηση του swap.

  Παρ’ όλα αυτά και όσο περνούν οι ημέρες, αυξάνονται τα ερωτήματα και οι τεχνικές διευκρινίσεις από τους Θεσμικούς του εξωτερικού προκειμένου να γίνουν κατανοητές και ξεκάθαρες οι τεχνικές λεπτομέρειες της έκδοσης, οι οποίες μπορούν όπως υποστηρίζεται από ορισμένους να κρύβουν πλεονεκτήματα αλλά και παγίδες στις νέες εκδόσεις. Παράγοντες ξένων τραπεζών στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές η ανταλλαγή είναι -φαινομενικά τουλάχιστον- ουδέτερη σαν οικονομικό αποτέλεσμα, με τη διαφορά ότι τα νέα ομόλογα είναι ξεκάθαρα περισσότερο εμπορεύσιμα από τα προς ανταλλαγή του 2012.

  Πέραν αυτού, όμως, ορισμένοι αναλυτές αξιολογούν τις νέες εκδόσεις θετικά, ως εργαλεία τα οποία για ορισμένους από τους κατόχους παλαιών ομολόγων – ανάλογα με την τιμή στην οποία είχαν προμηθευτεί τα παλιά ομόλογα – ως φορολογικά περισσότερο ευνοϊκά σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.

  Κάποια ερωτηματικά που αφορούν στην ισοδυναμία εξασφάλισης μεταξύ των παλιών και νέων ομολόγων, φαίνεται ότι απαντήθηκαν καθώς, όπως διευκρινίζεται, η αλλαγή στη σύνθεση του χρέους μετά το 2012, έχει ακυρώσει ως προς το "απόλυτο" αποτέλεσμά τους τις όποιες διαφορές. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων