Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 17:00

  Στα 30 εκατ. ευρώ τα μέτρα για ενίσχυση των πλημμυροπαθών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα 30 εκατ. ευρώ τα μέτρα για ενίσχυση των πλημμυροπαθών

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο "Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις", η τροπολογία για την αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας. Η τροπολογία κατατέθηκε με τρεις ώρες καθυστέρηση αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει γνωστή στις 14:00.

  Το ύψος της εν λόγω δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

  Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για μια "πρώτη δόση", ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί από το ‘μέρισμα’ αλλά από τον Προϋπολογισμό. "Δεν θα είναι από το μέρισμα, γιατί προφανώς αυτό που θα έρθει τώρα θα είναι μια πρώτη δόση και όπως σας είπα στην Επιτροπή, ο,τιδήποτε αφορά τις δαπάνες από το μέρισμα πρέπει να ξοδευτεί το 2017. Οπότε οι άλλες δαπάνες θα βγουν από τον Προϋπολογισμό για το 2018" τόνισε. 

  Σύμφωνα με την τροπολογία, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με την μορφή επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά πρόσωπα και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη. Τα εν λόγω ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με χρέη προς το δημόσιο.

  Το επίδομα δεν θα δοθεί μόνο στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής, αλλά σε όσους έχουν πληγεί σε ολόκληρη την χώρα τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Έτσι λοιπόν, το έκτακτο επίδομα θα πάρουν όσοι υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες στη Σαμοθράκη, τη Σύμη, την Αγιά Λάρισα, τα Τέμπη, τα Τρίκαλα, την Σαρκαδόνα, την Πύλη, την Αικατερίνη, τα Χανιά και την Κέρκυρα. 

  Ντ. Μπακογιάννη και Α. Λοβέρδος κατά τη κυβέρνησης

  Η καθυστερημένη κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή καθώς από την αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται. Χαρακτηριστικά η κ. Ντ. Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα πάρει το ίδιο μέρισμα "αυτός που έχει το ρετιρέ στο ίδιο κτίριο με αυτόν που πλημμύρισε στο υπόγειο". Ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι αυτά που λέει η τροπολογία είναι αυτά που προβλέπει ούτως ή άλλως ο νόμο για αποζημίωση πληγέντων. Τότε πήρε το λόγο ο υφυπουργός Υποδομών κ. Μαυραγάνης και διευκρίνισε ότι "τα 30 εκατ. του εφάπαξ αυτού επιδόματος είναι επιπρόσθετο ποσό από αυτό που θα χορηγηθεί στους πληγέντες με ΚΥΑ". Είπε ακόμη ότι "θα έχουμε άλλη ΚΥΑ που θα αφορά αποζημιώσεις για κτίρια και εξοπλισμό, ενώ διευκρίνισε ότι αν έχουμε συγκυριότητα σε ένα διαμέρισμα, οι συγκύριοι θα μοιραστούν το ποσό της αποζημίωσης".

  Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ μαζί με το νομοσχέδιο που αφορά την διανομή του "κοινωνικού μερίσματος". 

  Το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία συζητείται με την διαδικασία το κατεπείγοντος στην Βουλή, που σημαίνει ότι συζητείται και ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες. 

  *Δείτε στη στήλη "Σχετικά Αρχεία" όλη την τροπολογία 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Τροπολογία (247 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων