Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 15:00

  Τα... "κακά" νέα για τους συμμετέχοντες στο swap

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα... "κακά" νέα για τους συμμετέχοντες στο swap

  Τα θετικά του swap τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους κατόχους των 20 ομολόγων του PSI που θα θελήσουν να τα ανταλλάξουν με τα 5 νέα, είναι αρκετά και σημαντικά, όπως έχει ήδη αναφέρει και το Capital.gr.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ανοίγει τον δρόμο για πιο ομαλοποιημένη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που ​υπογράμμισε σήμερα και η Moody's, συμβάλλοντας στη διαδρομή της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης και ενισχύοντας το κλίμα γύρω από την Ελλάδα.

  Οι ομολογιούχοι θα έχουν πλέον στα χέρια τους assets μεγαλύτερης ρευστότητας και εμπορευσιμότητας και καλών αποδόσεων σε μία εποχή όπου ξεκινά το tapering της ΕΚΤ. Παράλληλα τα ομόλογα του swap απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας καθώς η κίνηση εντάσσεται στην αναδιάταξη του χρέους και είναι "ανταλλαγή" και όχι "συναλλαγή".​

  Όπως, σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής για επενδύσεις συναλλάγματος στην Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch,  η κίνηση αυτή ήταν σίγουρα μία πολύ καλή ιδέα, και μπορούμε να πούμε ότι εδώ και πολύ καιρό έπρεπε να είχε γίνει. Θα βελτιώσει τη ρευστότητα και θα συμβάλει στην εξομάλυνση της αγοράς, με ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της προσπάθειας της Ελλάδας να... αποφοιτήσει από τα προγράμματα προσαρμογής τον επόμενο χρόνο.​

  Το "εμπόδιο"

  Ένα πιθανό εμπόδιο για την ανταλλαγή ωστόσο, και σημαντικό αντικίνητρο για κάποιους επενδυτές, είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ότι μία φιλική προς τους πιστωτές ρήτρα που περιλαμβάνεται στα 20 ομόλογα του PSI, δεν θα ισχύει πια.

  Η ρήτρα ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ελληνικό "ατύχημα" με default της Ελλάδας στις υποχρεώσεις της, οι κάτοχοι ομολόγων θα λάμβαναν την πληρωμή τους ταυτόχρονα με τον EFSF ή τον διάδοχό του, δηλαδή τον ESM.

  Mε λίγα λόγια, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε, τα δάνεια του ESM και τα 20 ομόλογα του PSI θεωρείται ότι έχουν το ίδιο "βάρος" και την ίδια προτεραιότητα στο να πληρωθούν πρώτα.

  Τα 5 νέα ομόλογα του swap, τα οποία τελούν και αυτά όπως τα 20 υπό το αγγλικό δίκαιο, δεν έχουν ωστόσο το ίδιο βάρος αρά και την προτεραιότητα, και θα πληρωθούν – σε περίπτωση ενός credit event – μετά τον ESM.​

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων