Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 13:19

  Τι συζήτησε η BofA με τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι συζήτησε η BofA με τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες στην Αθήνα

   

  Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Bank of America Merrill Lynch κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα (13-16 Νοεμβρίου), όπου συναντήθηκε με τραπεζίτες, αξιωματούχους και εκπροσώπους επιχειρήσεων. Όπως εκτιμά, θα υπάρξουν κάποιες μακροοικονομικές βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά το μέγεθος της βελτίωσης δεν αναμένεται να είναι αρκετό για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση των NPEs των τραπεζών. Όπως σημειώνει διατηρεί στάση Underperform και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Eθνική και Πειραιώς.

  Σε ότι αφορά τα συμπεράσματα, πρώτον, όπως σημειώνει, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η γ' αξιολόγηση - αντίθετα με τις προηγούμενες - θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις ή δημοσιονομικές απαιτήσεις.

  Δεύτερον, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι σημαντικές στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των NPLs, ειδικά στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, και αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου,

  Τρίτον, οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο αλλά σύμφωνα με τις απόψεις των αξιωματούχων που συνάντησε, τα stress tests είναι απίθανο να είναι αποσταθεροποιητικά, ενώ, όπως τονίζει η BofA, η δημιουργία μιας bad bank είναι επί του παρόντος απίθανη.

  Ξεκάθαρος ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών, το timing για τις ελληνικές τράπεζες όχι

  Η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί ότι οι κατευθύνσεις των ρυθμιστικών αρχών είναι σαφείς - μείωση του κινδύνου από τα "κακά δάνεια" για τις ελληνικές τράπεζες - είτε μέσω της πρόσφατης προσθήκης στην καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα NPLs (σε διαβούλευση), είτε μέσω των απαιτήσεων SREP. Η Eurobank έχει υψηλότερους στόχους μείωσης των NPEs από τον SSM, όπως σημειώνει.

  Η BofA συνεχίζει να περιμένει ότι το κόστος του κινδύνου θα παραμείνει αυξημένο κατά την περίοδο 2017-2019, καθώς το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9 δεν θα παρέχει την πλήρη λύση, ειδικά λόγω του ότι αναμένεται νέες εισροές NPEs να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια από τα εξυπηρετούμενα δάνεια ( πχ. δτην Πειραιώς).

  Σε περίπτωση όμως που οι αναδιαρθρώσεις γίνουν πιο αποτελεσματικές, οι αναστροφές προβλέψεων ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους κινδύνου, αν και προς το παρόν οι αναδιαρθρώσεις παραμένουν δύσκολες και, μετά από την αναδιάρθρωση, θα χρειαστούν ακόμη 12 μήνες επιτυχών πληρωμών για να εξέλθει ένα δάνειο από την κατηγορίας ΝΡΕ.  Τα μη καλυμμένα NPEs είναι στο 136-223% του δείκτη στην CET1 (β' τρίμηνο 2017).


  Οι δημοπρασίες ενδέχεται να έχουν παρενέργειες

  Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου.  Οι ακριβότερες ιδιοκτησίες προγραμματίζονται να δημοπρατηθούν πρώτες, αν και οι τράπεζες αναμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών γενικότερα, σηματοδοτώντας ότι έχουν πιο αποτελεσματικά μέσα.

  Μέχρι σήμερα, η διάθεση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ήταν περιορισμένη, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες έχουν υποβάλει προσφορά οι ίδιες σε αυτές τις δημοπρασίες, αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία του ακινήτου.  Εάν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν υπάρξει αρκετή ζήτηση, τότε υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να βρεθούν με περισσότερα ακίνητα στα βιβλία τους.

   

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων