Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 11:02

  ΣΕΘ: Επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης είναι το βασικό συμπέρασμα της 3ης ετήσιας έκθεσης του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) όπου παρουσιάζονται τα παραγωγικά και οικονομικά στοιχεία του κλάδου, αλλά και οι εκτιμήσεις και προοπτικές για την περαιτέρω  ανάπτυξή του.

  Πιο συγκεκριμένα με το 2016 σφραγίστηκε μια τετραετής περίοδος προσαρμογής, ενώ το 2017 φαίνεται να επαναφέρει τον κλάδο σε τροχιά ανάπτυξης, αναφέρει ο ΣΕΘ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: Το 2017 η παραγωγή θα ανέλθει στους 110.000 τόνους, αξίας άνω των 590 εκ. ευρώ, ενώ η τοποθέτηση γόνου "δείχνει" για το 2018 περίπου 117.000 τόνους. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος καταγράφεται αύξηση της παραγωγής σχεδόν 5%, ρυθμός ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί και για την επόμενη πενταετία.

  Όσον αφορά στις εξαγωγές, αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν στους 82.185 τόνους αξίας 435 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου του 2017 καταγράφεται ήδη 14% επιπλέον αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το 2016. Το 95% των εξαγωγών διοχετεύεται σε αγορές της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 5% σε όλες τις άλλες χώρες.

  Ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρόνιας που πέρασε ήταν η σύσταση  της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ενός νέου ιδιωτικού φορέα με κύριο στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων προώθησης στις αγορές στόχους. Από την άλλη, ως μια από τις κυριότερες προκλήσεις παραμένει η αδυναμία της διοίκησης να προωθήσει ορισμένες από τις πλέον στρατηγικές μεταρρυθμίσεις του κλάδου, όπως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και η ίδρυση των προβλεπόμενων ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

  Ο Πρόεδρος του ΣΕΘ κ. Αντ. Χαχλάκης, με αφορμή την κυκλοφορία της ετήσιας έκθεσης, δήλωσε πως η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αν και πέρασε μια πολύ έντονη κρίση, διατήρησε τον ηγετικό της ρόλο στην παραγωγή των Μεσογειακών ειδών τσιπούρας και λαβρακιού και σήμερα αντιπροσωπεύει το 59% της παραγόμενης ποσότητας στην Ε.Ε. και το 31% διεθνώς. Παράλληλα τόνισε το γεγονός ότι ο κλάδος μας επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, προσελκύει επενδύσεις, είναι εξωστρεφής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων