Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 14:18

  Ξεκίνησε το swap των ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:40

  Ανακοινώθηκε και επισήμως η πρόσκληση για την ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Capital.gr.

  Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά τους ιδιώτες ομολογιούχους, τους οποίους η Αθήνα προσκαλεί να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με πέντε νέα ομόλογα.

  Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. 

  Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

  Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, σκοπός είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να παράσχει στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι η υπάρχουσα σειρά.

  Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

  Βέβαια ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE. 

  Είναι σαφές βέβαια ότι το swap αυτό παρά το μεγάλο του μέγεθος δεν αφορά στην εισροή "νέου" χρήματος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. 

  Το "νέο" (επενδυτικό) χρήμα αναμένεται να κάνει την παρουσία του στην επόμενη έκδοση ομολόγων η οποία αναμένεται στις αρχές του 2018 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης.

  Σύμφωνα με το Reuters, τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Το πρακτορείο επικαλείται πηγή από την Τράπεζα της Ελλάδας για τις πληροφορίες του.

  *Δείτε στη στήλη "Σχετικά Αρχεία" το κείμενο της πρόσκλησης για την ανταλλαγή ομολόγων

  Διαβάστε ακόμη:

  *Ευκ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα κάνει την απαραίτητη δουλειά για να διευκολύνει την έξοδο στις αγορές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων