Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 19:43

  Γ. Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν θαύματα και εύκολες λύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν θαύματα και εύκολες λύσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:55

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  ​Το αφήγημα του "Ρομπέν των Δασών", δηλαδή ότι τα παίρνει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς επιχειρεί να στήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πιστός στην εν λόγω ‘γραμμή΄ , την γραμμή του ‘ζορίσματος της μεσαίας τάξης’  –όπως είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- εις όφελος των φτωχότερων στρωμάτων εμφανίζεται και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

  "Και εμείς φορολογούμε. Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και υποσχόμαστε ότι θα τη μειώσουμε, προσπαθούμε στο πλαίσιο του δυνατού και δεν είναι μεγάλο το περιθώριο να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε η κοινωνία να βγει από την κρίση όρθια. Έχουμε ευθύνη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας" δήλωσε κατά την διάρκεια  της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την "Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015" και "Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015".

  Και την ίδια στιγμή παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν θαύματα, ούτε και εύκολες λύσεις.

  Ο  κ. Χουλιαράκης άνοιξε παράθυρο’ και για μεγαλύτερες κοινωνικές παροχές στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα λέγοντας ότι υπάρχει συμμάζεμα στις δαπάνες "για να επεκτείνουμε τα οικογενειακά επιδόματα  από το 2018 και μετά κατά 150 εκατομμύρια ευρώ και αυτό θα το δείτε στο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για να αυξήσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας με 50 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ στα σχολικά γεύματα και αντίστοιχα στην επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών".

  Ηπια προσαρμογή

  Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η διαφορά ανάμεσα στα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η ταχύτητα προσαρμογής. "Η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη, καθώς και η κατανομή του βάρους της προσαρμογής με την προστασία όσο αυτό είναι δυνατόν και, δυστυχώς, δεν είναι όσο θα θέλαμε, των πιο ευάλωτων στρωμάτων" τόνισε.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του στο τι έγινε το 2015 όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση  οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. "Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία, δεν υπάρχει νομίζω καμία αμφιβολία και σ' αυτό συμφωνούμε όλοι ότι το 2015 ήταν χρόνια υψηλής αβεβαιότητας και χαρακτηρίστηκε από έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας ρευστότητας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 και σταμάτησε με τη συμφωνία του Αυγούστου το 2015" είπε χαρακτηριστικά.
  Και συνέχισε:

  Το δίλημμα, λοιπόν, που αντιμετώπιζε  η Κυβέρνηση  αν ήταν σε θέση  να τηρήσει  πιστά τον  προϋπολογισμό ήταν το εξής: Να μην υλοποιήσει  τον προϋπολογισμό,  όπως έκανε άλλωστε  και το 2014 .  Ο στόχος του 2014 σε όρους προγράμματος ήταν 1, 5% του ΑΕΠ και  σε όρους προγράμματος έκλεισε στο μηδέν (0), για να είμαι ακριβής στο 0,04.

  Το 2015 ο στόχος ήταν 3%.  Η Κυβέρνηση είχε ένα δίλημμα ή  θα έπαιρνε νέα μέτρα της τάξης των 3,2 δις,  είναι μια πρόχειρη εκτίμηση,  αλλά μια πιο ακριβής  εκτίμηση θα ήταν μακριά από αυτό ή δεν θα έπρεπε  να τηρήσει  τον προϋπολογισμό  του 2015 .

  Στην πρώτη περίπτωση θα είχαμε τη συνέχεια της γνωστής προκυκλικής  δημοσιονομικής πολιτικής,  με ρίσκο την ανάκαμψη που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

  Στη δεύτερη περίπτωση, την μη τήρηση δηλαδή του προϋπολογισμού, θα είχαμε μια ακόμη απώλεια αξιοπιστίας που η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική δημοκρατία, δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
  Την χώρα δεν την έφερε εκεί η Κυβέρνηση της Αριστεράς, κατέληξε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς κλήθηκε να διαχειριστεί όπως κάνει πάντα στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας με υπευθυνότητα, μεγάλα κρίσιμα εθνικά προβλήματα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων