Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 15:50

  Πειραιώς: Οι ΜμΕ αποστέλλουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάκαμψη, με αργά αλλά σταθερά βήματα, είναι το συμπέρασμα οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας εντούτοις ότι παραμένουν οι προκλήσεις της οικονομίας. 

  Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σύστημα κλαδικής αξιολόγησης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς είναι ότι η τάση σταθεροποίησης των κλαδικών επιδόσεων που είχε καταγραφεί πέρυσι αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, καθώς ένας σημαντικός αριθμός κλάδων οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζει αισθητή βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεών του.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης αξιολόγησης κλαδικών επιδόσεων BIC Index διαμορφώθηκε στις 40,5 μονάδες έναντι των 38,8 μονάδων του 2014 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των διαστάσεων της αποδοτικότητας και της ρευστότητας και της σταθεροποίησης της διάρθρωσης κεφαλαίων. Το 2015 καταγράφηκε η καλύτερη τιμή του BIC Index από τη στιγμή κατάρτισής του, με την προηγούμενη υψηλότερη βαθμολογία να εμφανίζεται προ κρίσης το 2007 στις 40,4 μονάδες.

  Ενδεικτικό της θετικής δυναμικής της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι ότι η μέση βαθμίδα αξιολόγησης ανέρχεται πλέον σε "a" από "b" πέρυσι και "c" την τριετία 2010-2012.

  Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην κατηγορία υψηλών επιδόσεων κατατάσσονται 32 κλάδοι (το 64% του συνόλου), με συνολικό κύκλο εργασιών €41,7 δισ., καθαρή κερδοφορία προ φόρων 1,8 δισ. και ίδια κεφάλαια ύψους €28,5 δισ. Στην κατηγορία ικανοποιητικών επιδόσεων ανήκουν 7 κλάδοι (14% του συνόλου) με κύκλο εργασιών €4,1 δισ., καθαρά κέρδη προ φόρων €109,5 εκατ. και ίδια κεφάλαια €2,1 δισ.. Στις μεσαίες επιδόσεις κατατάσσεται το 12% των κλάδων με πωλήσεις €2 δισ. και καθαρά κέρδη προ φόρων μόλις €15,1 εκατ.. Τέλος, οι κλάδοι που υποαποδίδουν είναι 5 (το 10%) με πωλήσεις €742,2 εκατ. και καθαρές ζημιές €78,9 εκατ..

  Ταυτόχρονα, είναι ενδιαφέρον ότι τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν "μη-παραδοσιακοί" κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή κλάδοι της μεταποίησης όπως της επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, της παραγωγής βασικών μετάλλων και της κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, καθώς και κλάδοι των υπηρεσιών όπως του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.

  πειραιως1.JPG

  Στον αντίποδα, οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφονται σε κλάδους σχετικούς με την ιδιωτική κατανάλωση, όπως οι κλάδοι της ψυχαγωγίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της κατασκευής επίπλων και των καπνικών προϊόντων.

  πειραιως2.JPG

  "Ύστερα από μια περίοδο κλυδωνισμών, ιδιαίτερα κατά τα έτη της βαθιάς ύφεσης 2011-2012, η εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα φαίνεται πως ανακάμπτει σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο προ κρίσης. Από τη διάρθρωση των διαστάσεων, προκύπτει ότι η βελτίωση αυτή προέρχεται από τη σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο της διάρθρωσης κεφαλαίων και την ενίσχυσης της ρευστότητας. Ωστόσο, η διάσταση της αποδοτικότητας που είναι συνυφασμένη την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αν και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2014 δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει τα επίπεδα του 2007", παρατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς.

  πειραιως3.JPG

  "Η θετική αυτή εικόνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μεν ένα αισιόδοξο μήνυμα, ωστόσο οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν σταματήσει. Η επιχειρηματικότητα φαίνεται πως έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά και εκκαθάρισης και αναμένεται στην επόμενη μελέτη να εξεταστεί πως θα διαμορφωθεί η δυναμική που αναπτύσσεται", αναφέρει η ανάλυση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων