Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 12:30

  Την Τετάρτη η έκδοση του swap των 30 δισ. με "πράσινο φως" από ESM και ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Την Τετάρτη η έκδοση του swap των 30 δισ. με "πράσινο φως" από ESM και ΕΚΤ

  Του Γ. Αγγέλη 

  Την Τετάρτη εκτός απροόπτου και με το πράσινο φως να έχει δοθεί, μετά από αρκετές επιφυλάξεις, από τον Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά με την έγκριση τόσο του ESM όσο και της ΕΚΤ στην πρώτη μίνι αναδιάρθρωση χρέους μετά την έκδοση του ομολόγου πριν από το καλοκαίρι.

  Το Swap, όπως είναι ήδη γνωστό, περιλαμβάνει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων στα οποία συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες στην αγορά ποσότητες 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων από το 2012. 

  Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους που αγγίζει τα 30 δισ. ευρω είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

  Βέβαια ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE. 

  Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και η ΤτΕ με περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ από το Κοινό Ταμείο, δηλαδή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων. 

  Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το πώς θα διαχειρισθεί η ΤτΕ το δικό της "πακέτο" ομολόγων σε σχέση με το swap. Σύμφωνα με στοιχεία του Capital.gr η ΤτΕ έχει "δικά" της ομόλογα του 2012 από τις ίδιες σειρές τα οποία δεν είναι γνωστό αν θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο swap.

  Είναι σαφές βέβαια ότι το swap αυτό παρά το μεγάλο του μέγεθος δεν αφορά στην εισροή "νέου" χρήματος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. 

  Το "νέο" (επενδυτικό) χρήμα αναμένεται να κάνει την παρουσία του στην επόμενη έκδοση ομολόγων η οποία αναμένεται στις αρχές του 2018 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης.

  Η κυβέρνηση φρόντισε πάντως να ετοιμάσει ένα θετικό περιβάλλον υποδοχής για το swap με συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στους FT όπου υπογραμμίζει τη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τις ανακοινώσεις για την απόδοση υψηλού κοινωνικού μερίσματος αλλά και εξοικονόμησης πόρων (περί τα 800 εκατ. ευρώ) για το περιβόητο μαξιλάρι – εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές το 2018 και κυρίως τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την επόμενη διετία… 

  Στο περιβάλλον αυτό αναμένεται να γίνουν αύριο οι ανακοινώσεις για τη δρομολόγηση του swap. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Πηγή ΥΠΟΙΚ: Σε ανταλλαγή ομολόγων προχωρά σύντομα το Ελληνικό Δημόσιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων