Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Νοε-2017 11:49

  ΔΝΤ: Πώς αντιμετώπισαν την κρίση οι θυγατρικές τραπεζών στα Δ. Βαλκάνια

  ΔΝΤ: Πώς αντιμετώπισαν την κρίση οι θυγατρικές τραπεζών στα Δ. Βαλκάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:26

  Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια έχουν βρεθεί υπό πίεση από τις μητρικές τους που "διψάνε" για ρευστότητα τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Regional Economic Outlook του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

  Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση με τίτλο "Τραπεζικές Προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια: Προοπτικές και Προκλήσεις", η οικονομική αναταραχή του 2015 στην Ελλάδα προκάλεσε φυγή καταθέσεων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Σκόπια, ενώ και στις θυγατρικές στη Σερβία σημειώθηκαν κάποιες απώλειες των καταθέσεων λιανικής στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

  Οι αρχές στην περιοχή αντιμετώπισαν με επιτυχία τις πιέσεις μέσω ενός ευρέως φάσματος εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των placements των ελληνικών μητρικών ή άλλων θυγατρικών στο εξωτερικό, της ενθάρρυνσης των ελληνικών θυγατρικών να περιορίσουν σταδιακά την έκθεσή τους στην Ελλάδα, να καθιερώσουν προεγκρίσεις για μεγάλες συναλλαγές, να εισάγουν μέτρα που να αποτρέπουν τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες να δανείζονται από τις τοπικές τράπεζες και να μεταφέρουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα, και μέσω της επιβολής υποχρεωτικής μεταβίβασης των καταθέσεων που κρατούνται στις μητρικές τράπεζες και στις επιχειρήσεις του ομίλου, σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα.

  Το Outlook του ΔΝΤ επισημαίνει πως ενώ η αναταραχή έχει υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπεβλήθησαν από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της διάσωσης, περιλαμβάνουν μια σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

  Οι προβλέψεις

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ίδια έκθεση επαναλαμβάνει και τις Φθινοπωρινές του εκτιμήσεις (σ.σ. όπως αυτές ανακοινώθηκαν κατά την Σύνοδο στην Ουάσιγκτον με την Παγκόσμια Τράπεζα). Τα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι δεν έχει προβεί σε επικαιροποίηση των προβλέψεων για την Ελλάδα.

  Καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία φέτος στο 1,8% (σ.σ. όπως υπολογιζόταν και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού) κάτι που βασίζεται όμως σε υπόθεση μηδενικού ρυθμού ανάπτυξης το 2016. 

  Πρόκειται όμως για υπόθεση η οποία έχει πλέον ανατραπεί. Η επίσημη πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ είναι για ύφεση 0,2% το 2016 κάτι που έχει ήδη οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναθεώρηση επί τα χείρω της δικής της πρόβλεψης (για ανάπτυξη 1,6% το 2017).

  Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ στην έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επενδύσεων 10,8% εφέτος και κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019. Αναμένει επίσης ότι η εγχώρια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,4% το 2018. Διαπιστώνει ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό και συστήνει την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων