Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 21:10

  Δώρο του Νίκου Παππά στους καναλάρχες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δώρο του Νίκου Παππά στους καναλάρχες

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10 Νοεμβρίου - 11:30

  "Δώρο" επεφύλασσε η κυβέρνηση στους ​καναλάρχες. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις "Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων" επέρχεται μείωση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

  Σύμφωνα με τη διάταξη, ο συντελεστής του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων μειώνεται, από το 20% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 5%. Η μείωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη συμφωνία κυβέρνησης – ιδιοκτητών καναλιών και εκπροσώπων των δημοσιογράφων για τη συνέχιση της λειτουργίας του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ

  Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί μια δυσμενή εξέλιξη για τις εκδοτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με έντυπες αλλά και διαδικτυακές εκδόσεις. Και αυτό διότι ενώ για τις επιχειρήσεις τηλεοπτικών σταθμών η επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου τους η οποία όχι μόνο αντισταθμίζεται με τη σημαντική μείωση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, άλλα επιπλέον ωφελούνται κατά ένα 13% επί του τζίρου τους, οι υπόλοιπες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούνται πλέον να καταβάλουν 2% επί του συνολικού τους τζίρου, εξέλιξη η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε έχουν ανακοινώσει επίσημα και οι ενώσεις τους

  Ταυτόχρονα, η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης -που αποτελεί έσοδο του κράτους- με την ταυτόχρονη επιβολή του φόρου  υπέρ του ​ΕΔΟΕΑΠ ισοδυναμεί στην ουσία με έμμεση κρατική επιδότηση του ταμείου των δημοσιογράφων. 

  Σύμφωνα με τη διάταξη η μείωση του συντελεστή στο 5% θα ισχύσει από 1.4.2018. 

  Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ. Για το 2018 η μείωση αυτή, όπως αναφέρεται, υπολογίζεται στο ποσό των περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για υπολογισμούς εντελώς αυθαίρετους, καθώς η πραγματική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα δεδομένα της αγοράς αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ ετησίας. Στην ουσία, ο ελληνικός λαός καλείται να επιδοτήσει με το ποσό αυτό τη λειτουργία των καναλιών. 

  Τέλος, σημειώνεται ότι την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

  Πως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής 

  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ: η κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

  Η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα στήριξης του Τύπου και διατήρησης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει μπει στη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, αναφέρουν και διευκρινίζουν πως στη συζήτηση αυτή οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών είχαν καταθέσει σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων:

  1.Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις.

  2. Να χρεώνονται δορυφορικές, πλατφόρμα και ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή / μήνα (σ.σ. γύρω στα 36 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

  3. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου.

  4. Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά κανάλι από 400 στους 300.

  5. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους των καναλιών.

  6. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων.

  7. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.

  Οι κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής υπογραμμίζουν ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά και ότι ήδη από τον φόρο διαφήμισης έχουν εισπραχθεί 90 με 100 εκατ. ευρώ, σημαντικό βάρος για τους καναλάρχες, αλλά και κάτι που λειτούργησε ως αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι από την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατο -για τους γνωστούς συνταγματικούς και πολιτικούς λόγους- να χρεωθεί τίμημα για τις άδειες.

  Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η ρύθμιση μείωσης του φόρου θα ισχύει από 1ης Απριλίου 2018 και θα αφορά προφανώς τους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί και θα λειτουργούν μετά τον διαγωνισμό του ΕΣΡ. Εάν καθυστερήσει η αδειοδότηση, θα καθυστερήσει και η μείωση του φόρου, σαν συνέπεια.

  Στόχος της παρέμβασης είναι η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και η δέσμευση για τη βιωσιμότητα των καναλιών και τους 400 εργαζομένους ανά κανάλι, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου ΨΗΠΤΕ. Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες, καθώς και από τις επιπλέον εισφορές και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση). Το ισοζύγιο αναμένεται να είναι θετικό.

  Τέλος, οι κύκλοι του υπουργείου ΨΗΠΤΕ υπογραμμίζουν ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. "Αρχίζει ένας εντατικός, συμπαγής και σύντομος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους και θα καταλήξουμε σύντομα" αναφέρουν.

  Διαβάστε ακόμη: 
  *
  Ν. Παππάς: Η ρύθμιση δεν είναι "δώρο" στους καναλάρχες
  *"Καμπανάκι" από ΕΝΕΔ και ΕΙΗΕΑ για το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων